Facebook hozzászólás
177

Badacsonyi Borfesztivál

Piaci felmérések szerint egyre többen választanak drágább, minőségi borokat Magyarországon. Mindez annak köszönhető, hogy a hazai fogyasztók egyre jobban ismerik a borfajtákat.

A borok jobb megismeréséhez hozzájárulnak a különböző borvidéki borfesztiválok.
Ilyen például a Badacsonyi Bornapok, amelyet július 21. és augusztus 5. között rendeznek meg. Az eseményen idén tíz pincészet – Badacsony Borászati Szövetkezet (Rizapuszta), Borbély Családi Pincészet (Badacsonytomaj), Csanádi Pincészet (Badacsonyörs), Imre Borpince (Badacsony), Istvándy Pincészet (Káptalantóti), Kiss Pincészet (Hegymagas), Laposa Családi Pincészet (Badacsony), Léránt Pince (Badacsonytördemic), Sipos Borház (Badacsonyörs), Varga Pincészet (Badacsonyörs) – borait kóstolhatják meg a látogatók. A Bornapok kiállítói a badacsonyi móló mellett találhatóak meg.

Az utóbbi tíz évben enyhe emelkedés tapasztalható a hazai borfogyasztásban, jelenleg az egy főre jutó borfogyasztás kb. 33 liter.

A független piaci kutatások szerint: a lakosság 59 százaléka fogyaszt bort, ám a népes borfogyasztói társadalom ellenére csak kevesen ismerik jól a borokat. Az átlagos ismeretekkel rendelkező fogyasztó nehezen tud tájékozódni a 22 borvidék között. A felmérések során a felsorolás gyakran kimerült az Eger, Villány, Badacsony és Tokaj borvidék említésével. Éppen ezért létfontosságúak a hegyközségek, borvidékek által szervezett borfesztiválok, hiszen az ott szerzett tapasztalatok megjelennek a vevők fogyasztási szokásaiban is.

A Varga Pincészet most publikálta annak az internetes fogyasztói felmérésnek az adatait is, amelyben több mint 3000 borivót és internetes felhasználót kérdeztek meg arról, milyen bort fogyasztanak előszeretettel. A szavazók 10 százalékának mindegy, hogy milyen bort fogyaszt, a lényeg, hogy jó legyen, 21 százalékuk a félédeseket, míg 10 százalékuk a félszáraz borokat kedveli. A háromezer megkérdezett 28 százaléka legszívesebben édes bort iszik, míg a legtöbben (31 százalék) inkább a száraz borokat preferálják.

Röviden a badacsonyi borokról:

Badacsony klímájára, időjárási viszonyaira, nagy hatással van a Balaton közelsége, mely kedvező mikroklímát teremt az egyik legősibb, és leghíresebb borvidékünknek. A páratartalom megemelése mellett, a nagy vízfelület, kiegyenlítetté teszi a más borvidékeken oly nagy gondokat okozó, szélsőséges időjárási elemeket.
Különösen a déli, délnyugati lejtők napfényes, védett területein alakul ki kedvező mikroklíma a szőlő számára.  A borvidék alapkőzete agyag, homok és bazalt, amelyeken vályogos barna erdő talaj alakult ki. A borvidékre az Olaszrizling, Rizlingszilváni , Szürkebarát, Kéknyelű, Zeusz fajták jellemzőek. A badacsonyi borok jellegzetesen testesek, magas alkohol és extrakt tartalommal.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Hogyan növeljük kreatívan az intimitás élményét?

Az emberi kapcsolatokban a kölcsönös tisztelet, az érzelmi kötődés és az egymásra hangolódás alapvetően fontos…

Rehabilitáció és egészségmegőrzés Hévízen

A kor előrehaladtával jelentkező mozgásszervi problémák az életminőség jelentős romlását okozhatják, különösen, ha…
1 / 3 462

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!