Facebook hozzászólás
1 120

HANGOLJUNK A HÚSVÉTRA

Bátran pukkantsunk

Champagne, mint borvidék Észak-Franciaország keleti részén helyezkedik el, ott a legkiválóbbak az adottságok a pezsgőkészítéshez, hagyományai, minősége vitán felüli. Tény: ez volt az első borvidék a világon, amelyik pezsgőt állított elő, itt forradalmasították a buborékokkal teli borkészítést, így pedig az sem véletlen, hogy maga a „champagne” szó sok helyen a pezsgő szinonimájává vált.

[/bs-text][/vc_column][/vc_row]

A pezsgőkészítés jellegzetes művelete a tirage likőr hozzáadása (ami elindítja az újbóli erjedést), a seprőn érlelés, a rázás, a degorzsálás, végül pedig a dosage beállítása, amikor végleg eldől, milyen cukortartalmú pezsgő születik a palackban. Az elképesztően összetett és végtelenül precíz folyamatoknak köszönhetően nem véletlen, hogy az úgynevezett tradicionális készítésű pezsgők élvezik a legmagasabb presztízst, és persze ezek a legdrágábbak.

Pezsgő jegesvödörben, Kép: sajtóanyag
Kép: sajtóanyag

Egy ital, amelyhez minden illik

A champagne egy igazi jolly joker a gasztronómiában, hiszen az aperitiftől  kezdve egy komplett menüsoron át tud méltó társa lenni bármely fogásnak, az osztrigától a szarvashúsig. Ezért sem véletlen, hogy ma már számos borvacsora épül a pezsgők változatossága köré, hiszen hatalmas mozgásterünk van. Korábban a Moet & Chandon pincemestere, Benoit Gouez árulta el, hogy ha vagány párosításokra vágyunk, akkor a sóssággal érdemes játszanunk – és nem várt, izgalmas eredmények születhetnek. A pezsgő emellett textúrát is kíván, tehát az az étel, amelyben a ropogósság dominál, biztosan illeni fog a pezsgéshez.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Eljegyzési ajándékötletek a jegyespár hölgytagjának

Az eljegyzés egy életre szóló lépés, melynek során a páros megteszi az első lépést, hogy összekösse az életét. A…

Egy történet, amit érdemes megismeri a mózeskosárról

Első hallásra talán furcsának tűnhet, hogy miért nevezik így a babakocsi egyik részét. A titulus viszont egy nagyon…
1 / 3 454

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!