Facebook hozzászólás
237

Biológiai órarend

Egy népszerű filmből közismertté vált „ketyeg a biológiai órám” kifejezést sokan csupán viccesnek, jópofának tartják, pedig nagyon is valóságos alapja van. A szervezetünkben zajló biológiai folyamatok egyrészt napi tevékenységünket, másrész egész életünk menetét is jelentősen befolyásolják.

A chronobiológia éppen azzal foglalkozik, hogy ezeket a folyamatokat megismerve meg tudjuk határozni, mikor vagyunk a legjobb formában a munkára, az alvásra, az evésre, kikapcsolódásra, sportra. Óráról órára, szervezetünk ritmusát követve optimalizálhatjuk napunkat.

7 óra: Nehéz a felkelés? Annak érdekében, hogy megtudjuk reggeli vagy esti típusú emberek vagyunk, mérjük meg testhőmérsékletünket. A reggeli típusúaké 36,8-37 fok, az estieké 36,5-36,7 fok.

8 óra: Miért fontos a hőmérséklet? Mert ezzel mérhető legkönnyebben a biológiai ciklus is. A magas hőmérséklet azt jelzi, szervezetünk kellően stimulált. Az alacsony azt jelenti: kár korán kezdeni a munkát, nem vagyunk még formában.

9 óra: Elindulás illetve megérkezés a munkahelyre… Ezek az első, társadalmi érintkezések elkezdik stimulálni a az agy emlékezési és gondolkodási funkcióját.

10 óra: Ha sok munka várt Önre az irodában, ez a legjobb időpont, hogy nekikezdjen. 11 óráig a szervezet cukorszintje és a test hőmérséklete a legoptimálisabb az agycellák számára.

11 óra: Ugye milyen gyorsan ment a munka? Általában csak az agy 5-10 százalékát használjuk, ám a chronobiológia segítségével megduplázhatjuk agytevékenységünket.

12 óra: Ne várjunk az ebéddel 13 óráig. 12h30 éppen középen van. Az inzulin és az emésztőrendszer természetes ritmusát respektálandó fogyasszunk ebédre sovány húst, vagy halat.

13 óra: Az étkezés végén fogyasszunk gyümölcsöt, és ne egy újabb fogást. Kutatók bebizonyították, hogy egy három fogásos ebéd olyan mértékben csökkenti az aktivitást, ami „alvás nélküli éjszakát” jelent a szervezet számára.

14 óra: A stressz hormon, a cortisol szintje alacsony. Ezzel csökken éberségünk, figyelmi kapacitásunk és koncentráló képességünk. Erre az időpontra semmiképpen ne szervezzünk tárgyalást, vagy találkozót.

15 óra: Erőteljesen emelkedik testhőmérsékletünk és glicerin szintünk. 16 óráig ismét teljesítőképességünk maximumát éljük. Használjuk ki jól fontos munkák elvégzésére!

16 óra: Ne felejtsünk el sűrűn inni, lehetőleg csak vizet. A szomjúság chronobiológiai központja 30 éves kor után elkezd korcsulni, egyre kevésbé érezzük magunkat szomjasnak, nem iszunk eleget, s ez a szervezet „kiszáradásához” vezethet, melynek számos káros hatása van.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!