Facebook hozzászólás
223

Csak nyaljuk a fagylaltot…

Az édes csemege „demokratizálódása” az ostyához kötődik. Nehéz megmondani, ki ötlötte ki, hogy jó lenne ostyatölcsérbe adagolni a jeges gyönyört, mert az egyik forrásban az olvasható, hogy „a klasszikus fagyizás kialakulása egy magyar találmánynak köszönhető:…

A nagyúri háztartásokban a jég a frizsiderkorszak előtt sem okozott gondot. Aprítva kis dézsákba töltötték, és a jégdarabocskák közé ágyazták a zárt tartályba töltött fagylaltkrémet. Ezt addig forgatták, amíg meg nem dermedt.

Nyilvánosan, pénzért először 1822-ben kezdtek fagylaltot mérni Pesten, Fischer Péter Színház téri „fagylalt boltjában” az akkoriban divatossá lett „nyári kioszkban”. Esténként itt fagylaltozott Deák Ferenc is. A fagylaltárusítás jó üzletnek bizonyult, a fagylaltozók és cukrászdák főleg előkelő hölgyek találkozó- és pletykálkodó helyéül szolgáltak. (Akkoriban még súlyos illemsértésnek számított az utcán fagylaltozni.)

Tölcsére magyar találmány?

Ipari méretűvé és üzleti sikerré Amerikában tették a fagylaltgyártást: 1857-ben Baltimore-ban nyílt meg az első jégkrémgyár. A vezetékvízből ammóniákkal előállított műjég gyártása révén a huszadik század elejére általánossá válhatott a cukrászfagylalt fogyasztása. Cifrázó késsel szeletelve szolgálták fel, s a különlegesség árát is szeletenként számították. Egy ilyen hideg szelet nagyjából annyiba került, mint amennyibe egy kifőzdében egy teljes ebéd.

Az édes csemege „demokratizálódása” az ostyához kötődik. Nehéz megmondani, ki ötlötte ki, hogy jó lenne ostyatölcsérbe adagolni a jeges gyönyört, mert az egyik forrásban az olvasható, hogy „a klasszikus fagyizás kialakulása egy magyar találmánynak köszönhető: a századfordulón nálunk készítették először az ostyából préselt tölcséreket. A sors iróniája, hogy ezt a vafninak nevezett újítást elfelejtették szabadalmaztatni, így a világ azt tartja, Itáliában találták ki a mai ostyatölcsért, a szinte semmibe nem kerülő, ehető tartályt, és ott született meg a vizes, az ún. olasz fagylalt készítésének módszere.”

A legújabb fagylaltfejleményekkel is az olaszok rukkoltak elő. Ők találták ki a nem romló fagylaltport tejjel percek alatt elegyíthető krémfagylaltot, illetve azt a készüléket, amely cifrázva eregeti ki magából a kúpos-csúcsosra felhúzott, selymesen olvatag finomságot.

Micsoda választék!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

A mechanikus férfi karórák titkai

A mechanikus órák világa varázslatos és izgalmas, különösen azok számára, akik értékelik a hagyományokat és a…

Női balerina cipők őszre – hogyan viseld őket, hogy mindig gyönyörű legyél?

Az őszi hónapok beköszöntével sokan a melegebb, zártabb lábbelik felé fordulnak, de a női balerina cipők továbbra…
1 / 631

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!