Csodacsoki
Gombóc Artúr tudta nagyon jól, hogy a csokoládé a világ egyik legnagyobb kincse. Szinte mindenre jó, egészségügyi problémákra, rosszkedv ellen, sőt, még fogyni is lehet vele.
Vérnyomáscsökkenés és érvédelem
Tavaly jelent meg az Aquilai Egyetem professzorának, Davide Grassi-nak és munkatársainak dolgozata, mely arról számolt be, hogy hét napi, kakaómentes időszak után egészséges, fiatal önkéntes vizsgálati alanyok ettek 15 napig naponta tíz deka csokoládét.
A kutatók a vizsgálati alanyok vérnyomását naponta mérték és mindegyik kezelési időszak végén meghatározták a cukoranyagcsere különböző adatait is. Az eredménye és a tudósok értékelése szerint az étcsokoládéban lévő flavanolok hatására az erek belső felszínének sejtjei több értágító anyagot, nitrogén monoxidot termeltek és ezért mérséklődött a vérnyomás. Az inzulin érzékenység javulása is igen lényeges változás, mert ez csökkenti az úgynevezett metabolikus tünetcsoport (cukorbetegség, magas vérnyomás, a „hasznos” HDL-koleszterin szintjének csökkenése és a kedvezőtlen vérzsír-frakciók magasabb szintje, valamint a hasra-hízás) kockázatát.
Egy másik munkacsoport 2006. augusztusában ismertette tanulmányát, melyben fiatal-, illetve ötven évesnél idősebb önkéntesek ittak néhány napig naponta speciálisan készített, flavanol-dús, folyékony csokoládét. A vizsgálati alanyokon végzett műszeres mérések azt mutatták, hogy az erek rugalmassága a csokoládé-ital fogyasztására kifejezetten jobb lett, de az igazán izgalmas és biztató eredmény szerint az idősebb korcsoportban ez a kedvező hatás sokkal erélyesebben érvényesült.
A sötét csokoládé érvédő hatására vonatkozólag már korábban is voltak megfigyelések. Egy amerikai kutató, Norman K. Hollenberg végzett vizsgálatokat Panamában. A kuna indián törzs tagjai között magas vérnyomású beteget szinte nem talált, de a genetikailag azonos kuna indiánok körében, ha azok beköltöztek a városba, Panama City-be, mind többnek lett kórosan emelkedett a vérnyomása. A kutatók azt találták, hogy az indiántörzs tagjai megszokott környezetükben, hagyományos étrendjük részeként sokat ittak kakaóbabból készített, házi „csokoládét”, a városba költözve ezt a szokásukat elhagyták.
Holland orvosok egy kisváros, Zutphen idős lakóit tanulmányozták. Az idős holland urak egészségét másfél évtizeden át rendszeresen és gondosan ellenőrizték. Azoknak volt a tizenöt év megfigyelési idő alatt a legalacsonyabb a vérnyomása, akik a legtöbb csokoládét fogyasztották rendszeresen és a csokoládé-kedvelők szív- és érrendszeri halálozása fele akkora volt, mint azoké, akik nem-, vagy csak ritkán csokoládéztak.
Hozzászólás zárolva.