Facebook hozzászólás
169

Csodaszer a rosszindulatú bőrrák, a melanoma ellen

A-vitamin szedésével a legveszélyesebb rosszindulatú bőrdaganat, a melanoma kialakulásának veszélye csökkenthető- állítja egy, a napokban megjelent kutatás. A pontos összefüggés azonban egyelőre nem tisztázott, a szakértők pedig óva intenek a vitamin túlzásba vitt fogyasztásától, mivel az súlyos szövődményeket is okozhat. 

A veszélyes melanoma
A melanoma a bőr festéksejtjeiből kiinduló rosszindulatú daganat. Kialakulásának szempontjából különösen veszélyeztetettek a világos bőrűek, testszerte sok anyajeggyel rendelkezők, illetve azok, akiknél a családban már korábban előfordult melanoma – magyarázza dr. Vincze Ildikó, a Budai Allergiaközpont bőrgyógyász-kozmetológusa. A betegség előfordulása évről-évre rohamosan növekszik: a szakemberek óvatos becslése szerint a közeljövőben minden 50. ember bőrrákos lesz élete során valamikor. A kutatók folyamatosan keresik a betegség megelőzésének módjait, a legfrissebb eredmények szerint pedig ennek egyik lehetséges eszköze az A-vitamin.

Közel felére csökkenti a veszélyt
A Journal of Investigative Dermatology folyóiratban közölt, öt éven át tartó kutatás során a vizsgált 70 ezer résztvevő közül 566 esetben diagnosztizáltak melanomát. A kutatók vizsgálták a résztvevők életmódját és azt is, hogy milyen vitaminokat szednek rendszeresen. Az eredmények alapján megállapították, hogy az A-vitamin egy típusa, a retinol rendszeres szedése mintegy 40 százalékkal csökkentette a melanoma kialakulásának kockázatát. A retinol védő hatása erősebbnek bizonyult nők esetében és a napfénynek kitett testrészeken volt inkább érzékelhető. Az ok-okozat összefüggésre azonban nem találtak pontos magyarázatot.

A vitamin önmagában kevés
A melanoma kialakulásának kockázatát számos tényező befolyásolja. A nem, a bőrszín, az öröklött hajlam mellett meghatározóak az életmódbeli különbségek is: a túlzásba vitt napozás, a rendszeres szolárium használat is növeli a betegség megjelenésének veszélyét. Az A-vitamin szedésével azonban óvatosan kell bánnunk- figyelmeztet a doktornő. Felnőttek számára javasolt napi mennyisége 700-900 mikrogramm között mozog. Túlzásba vitt alkalmazása, 2,800 mikrogramm feletti mennyiségnél már súlyos szövődmények, születési rendellenességek, májfunkciós zavarok, csont és mentális problémák is jelentkezhetnek. A kiegészítő vitaminok szedéséről ezért érdemes szakemberrel konzultálnunk. Kiegyensúlyozott táplálkozással, természetes forrásokból pótolva is megelőzhetjük a hiányállapotok kialakulását, de a táplálék eredetű A-vitamin amit a máj, a tojás és a tej is tartalmaz, nem bizonyult védőhatásúnak a daganatképzés szempontjából.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!