Csokoládé – Az istenek eledele
A trópusi kakaófa gyümölcsének, a kakaóbabnak a latin neve tulajdonképpen mindent elmond erről a növényről: Theobroma cacao, magyarul az istenek eledele.
Egészséges öröm
Azért sem kell aggódni, hogy az ajándékkal kárt okozunk. Kutatások tömege bizonyítja, hogy kis mennyiségben a csokoládé inkább jótékony, mint káros az egészségre nézve. Erősíti az immunrendszert, így bizonyos fokig véd például a nátha vagy az influenza ellen. Csökkenti a stressz szintjét, fokozza a boldogságérzetet, emellett memóriajavító hatása is van. Számos zsírban oldódó vitamin forrása, és tele van antioxidánssal, így az egészség mellett a szépségnek is jót tesz.
Mindezek a kedvező hatások persze csak akkor érvényesülnek, ha a csokoládét mértékkel fogyasztjuk. Egy kutatás szerint az ideális mennyiség havonta három tábla, de ha még ezek után is vágyunk rá, naponta néhány másodpercig lélegezzük be édes aromáját. Egyes kutatások szerint a pozitív gondolatokhoz ez is elég.
Félmilliós csokoládé
A világ legdrágább csokoládéja külsőre nem éppen különleges. A méregdrága étcsokoládé trüffelt Connecticut államban gyártják, megalkotója Fritz Knipschildt. Kizárólag megrendelésre készítik, és körülbelül fél kiló mintegy 2200 euróba, vagyis félmillió forintba kerül. Az aranyárú édesség hetven százalékban Valrhona csololádéból készül, amelyet szarvasgombás olajjal krémmé gyúrnak, a közepét francia, fekete szarvasgombával töltik, majd – természetesen kézzel – felgöngyölik, megformázzák, végül kakaóporral megszórják.
Forrás: Napi Gazdaság
– timár –
Fotó: Bartos Gyula
A cikk a Piac és Profit 2008. májusi számának NHD mellékletében jelent meg.
Hozzászólás zárolva.