Facebook hozzászólás
103

Egészség-gasztronómia

A gasztronómia számára az egészséges táplálkozás igazi nagy kihívás. Hiszen nem szabad elfelejteni, hogy bio vagy ökotermékből készített étel sem biztos, hogy „egészséges”, ha túl fűszeres vagy zsíros, vagy túl nagy az adag.

Az egészséges életmód, s ezen belül az egészséges táplálkozás az elmúlt 15-20 évben a fejlett fogyasztói társadalmakban divatból valódi trenddé alakult.

Társadalomtudományi és piaci elemzők szerint az egészségközpontú gondolkodás olyan megatrend, mely az elkövetkezendő időszakban több gazdasági szektorban is meghatározóvá válik, s a gyártókat, szolgáltatókat termékkínálatuk jelentős átalakítására kényszeríti.

Az egészséges táplálkozás iránti igények mind az otthoni, mind a házon kívüli étkezésben egyre erőteljesebben jelentkeznek. Nem csupán a valamilyen egészségügyi problémával küzdő emberek részéről, hanem az egészségüket megőrizni, a stresszhatásokat ellensúlyozni, vagy éppen szellemi és testi frisseségüket visszanyerni kívánók részéről.

Az egészséges táplálkozással összefüggésben azonban egyre erőteljesebben jelentkezik az az igény is, hogy ne csupán az elkészített étel feleljen meg a kívánalmaknak, hanem az alapanyag is legyen „egészséges”. A környezeti ártalmak, a termelés és ezáltal a haszonszerzés fokozása, s bizonyos éretelemben a fogyasztói magatartás (szép legyen a zöldség, gyümölcs, a húsféleség, különleges ízű legyen az ital, stb.) olyan fajták és termékek megjelenését eredményezte, melyek beltartalma sokszor az emberi egészségre káros anyagokat is tartalmaz. Ezt felismerve a fogyasztók egyre kritikusabban ellenőrzik a vásárolt, vagy éppen az étteremben fogyasztott termékek eredetét.

A szigorú szabályokhoz és termelési szempontokhoz kötött biogazdálkodásból származó termékek ugyan még nem meghatározóak a fejlett országok termelésében, azonban évről-évre dinamikus, általában kétszámjegyű növekedést mutatnak. Az őshonos fajtákhoz, eredeti, természetes termelési, termesztési módokhoz való „visszatérés”, s így az organikusnak illetve ökonak nevezett termékek egyre szélesebb körben hódítanak világszerte.

A gasztronómia számára az egészséges táplálkozás igazi nagy kihívás. Hiszen nem szabad elfelejteni, hogy bio vagy ökotermékből készített étel sem biztos, hogy „egészséges”, ha túl fűszeres vagy zsíros, vagy túl nagy az adag. S az egészségesnek titulált fogásoknál is meg kell nézni, honnan származik az alapanyag, hogyan állították elő. Az egészség-gasztronómia szókapcsolattal, s e számunk cikkeivel éppen arra szeretnénk ösztönözni Önöket, hogy kressék, kutassák, használják az egészséges alapanyagokat, s azok értékeit megőrizve olyan fogásokat kínáljanak vendégeiknek, melyekkel elősegítik az egészséges táplálkozást, azoknak is, akik már ma ilyen igénnyel lépnek fel, s azoknak is, akik még nem ismerték fel ennek fontosságát.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

7 dolog, ami télen is kiváló kerti elfoglaltság lehet

Ahogy beköszönt a tél, sokan hajlamosak elfeledkezni a kert nyújtotta lehetőségekről, pedig ilyenkor is rengeteg…

Minden, amit tudni érdemes a szemfenékvizsgálatról

A tévhitekkel ellentétben a szemészeti vizsgálat nem egyenlő az optikákban végzett éles látás vizsgálattal.…
1 / 3 462

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!