Facebook hozzászólás
1 082

Mindent a spárgáról

Egészséges, kalóriaszegény és nagyon finom

Itt a spárga szezonja! Ami az ókori Rómában még csak a kiváltságosok eledele volt, mára egyszerűen beszerezhető a boltokban, piacokon. Sokan még mindig idegenkednek attól, hogy felvegyék az otthoni étlapra, pedig roppant egyszerű elkészíteni. Lehet belőle krémleves, köret, egytálétel, saláta, de akár szuflét is varázsolhatunk az asztalra. Ráadásul gyorsan. Íme, néhány érdekesség a spárgáról és hasznos tanácsok az elkészítéséhez, receptekkel.

spárga szószban
Fotó: Pixabay

Tudnivalók a spárga elkészítéséről

A fehér spárga fás alját le kell vágni és rügy kivételével vékonyan meg kell hámozni, így nem lesz kesernyés mellékíze. A zöld fajta zsengébb, így annak csak az alsó harmadát hámozd meg.

Ha főzöd a spárgát, kösd össze a szálakat és álló helyzetben tedd a forró vízbe úgy, hogy a rügyek ne merüljenek el. A vízbe sót és pár csepp citromlevet érdemes tenni, hogy a zöld spárga ne veszítse el a színét. Ne használj alumíniumból készült edényt, mert elszínezi a zöldséget.

A spárga főzési ideje 10-20 perc, a szálak vastagságától függ, de a zöld fajta jellemzően hamarabb puhul meg. Ha nem készíted el egyszerre az egészet, nedves konyharuhába csavarva 2-3 napig tarthatod el a hűtőben.

A spárgát nem kell túlgondolni. Szó szerint percek alatt kész, ha csak megpárolod, megforgatod vajban a zsenge szárakat, a rügyet lágy tojás sárgájába mártogatod a mennyekben érezheted magad.

Ime két egyszerű recept, ami ebédre, vacsorára is kiváló.

spárgakrémleves
Fotó: Pixabay

Spárgakrémleves

A spárgák fás végét lepattintjuk, ha szükséges, meghámozzuk, a rügyeket levágjuk, félretesszük. Az újkrumplit is megtisztítjuk, felkockázzuk. Az apróra vágott vöröshagymát megpároljuk a megolvasztott vajon, pár perc után hozzáadjuk a kb. egy cm-es darabokra vágott spárgaszárakat és a krumplit is. Összeforgatjuk, 5 percig fedő alatt pároljuk. Ezután felöntjük az alaplével, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint és gyöngyözve főzzük. Ha minden megpuhult, simára turmixoljuk. A tejfölt kikeverjük a tojás sárgájával, hozzáadjuk a leveshez és jól elkeverjük. Ekkor adjuk hozzá a spárgafejeket. Ekkor már csak addig főzzük, míg újra gyöngyözni kezd, ne forraljuk!





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!