Egy félreismert hős a nők szolgálatában
Valószínűleg mindannyiunk találkozott már a csaláncsípés okozta égető, maró érzéssel kirándulások vagy kerti munka során. Mit szólnánk hozzá, ha valaki azt mondaná nekünk, hogy ismer egy növényt, amely úgy néz ki, mint a csalán, széleskörű gyógyító erővel rendelkezik, de nem kell félnünk tőle, mert egyáltalán nem csíp?
Fehér árvacsalán, mint egzotikus konyhai alapanyag
Jótékony hatásait nem csak akkor tapasztalhatjuk meg, ha teaként vagy fürdőként alkalmazzuk e növényt. A konyhában is jó szolgálatot tehet, hiszen a gyakran használt nagy csalán mellett szintén főzeléknövényeink közé tartozik. Salátaként* is kiváló, de akadnak egészen pikáns receptek is, mint a chilis árvacsalán*, vagy az egzotikus árvacsalán-sör, melyekkel biztosan elkápráztatjuk a legkitartóbb szkeptikusokat is, így lehet a "nemcsípős" fogatlan oroszlánból hős, aki a konyhában sürgölődő hölgyeket is dicsfényébe vonja.
Összesüthetjük szalonnával reggelinek, vagy omlettbe apríthatjuk a leveleket. Kísérletezzünk* bátran, hiszen ízre és illatra is finom növényről van szó. Az angolok szerint előnyösebb a nagy csalánnál például abból a szempontból, hogy kevésbé lesz "szőrös" tőle az étel, hiszen az árvacsalán jóval kevesebb csalánszőrt növeszt szúrós társánál.
*Fehér árvacsalán saláta feta sajttal és görögdinnyével:
Egy maroknyi finomra vágott árvacsalánlevelet egy tálba teszünk, hozzáadunk egy fél, cikkekre vágott vöröshagymát, két-három nagyobb szelet görögdinnyét kimagozva, és kis kockákra vágva, majd hozzámorzsolunk 10 dkg fetasajtot. Egy maroknyi durvára vágott petrezselymet, 3-4 ek. olajat és néhány fekete olajbogyót hozzáadva gyengén átforgatjuk az egészet a kezünkkel, majd szórjuk meg feketeborssal és ha van, 1 ek. szumakival (szelíd szömörce – egy perzsa eredetű fűszer).
*Csilis fehér árvacsalán:
Fél kilogramm frissen szedett, megtisztított árvacsalán levelet, szárat és virágot összeaprítva főzzünk 10 percig egy nagyobb fazék enyhén sós vízben, amíg lággyá nem válik. Közben 10 dkg finomra vágott vöröshagymát, egy gerezd összezúzott fokhagymát és egy darab szárított, összetört chili paprikát pirítsunk meg egy serpenyőben kb. fél dl olajon. A lággyá főtt árvacsalánt szűrjük le, és süssük össze a hagymás-chilis keverékkel. Sóval, borssal ízesítsük, tálaláskor reszelt parmezán sajttal körítsük, vagy borítsuk be. Friss kenyérrel kitűnő.
*Egy kísérlet eredménye, a Sült krumpli fehér árvacsalánnal:
Megmaradt sütkrumplinkat (kb. 4 burgonya mennyiségűt) felkockázzuk, és a serpenyőben, forró olajon meglágyított aprított fehér árvacsalán levelekhez (kb. két maroknyi) adjuk. A meleg keverékhez hozzáütünk 4 tojást, és kb. 5-10 dkg reszelt sajtot. Közepesen kemény rántotta jellegűre készítjük. Ebédnek nagyszerű!
Hozzászólás zárolva.