Egyensúlyban a kilókkal
Francia élelmezési szakemberek, orvosok, dietetikusok és informatikusok egy csoportja 20 éves, több mint százezer páciens részvételével végzett kísérleti, kutató munka alapján alakította ki a LeDiet elnevezésű módszert a súlyproblémák leküzdésére.A módszer két, lényeges alapkérdésre is választ ad: Milyen fogyókúrát kövessünk, hogy ne szenvedjünk? Hogyan kerüljük el, hogy a leadott kilók ne rakódjanak vissza a fogyókúra után?
6.) Víz: az egyetlen nélkülözhetetlen innivaló
7.) Édességek és alkoholos italok: nem nélkülözhetetlenek egészségünk számára, de hozzájárulhatnak az étkezés öröméhez és a komfortérzethez.
A LeDiet szakemberei szerint nem csupán az egészséges táplálkozáshoz, hanem a fogyókúrához is szükséges, hogy az első 6 élelmiszercsoport mindegyikéből fogyasszunk. A fogyókúra lényege szerintük is, hogy összességében kevesebb kalóriát vigyünk be, mint amennyire szervezetünknek valójában szüksége lenne, így a „felesleges” kilókat használjuk fel. Ha fogyni akarunk, akkor a kalóriaszükséglet
– 12-15%-a legyen protein tartalmú,
– 30-35%-a lipid tartalmú
– 52-58%- szénhidrát tartalmú élelmiszer.
Étkezésünk összeállításánál szabadon választhatunk az egyes élelmiszercsoportokon belüli nyersanyagokból, azonban:
– kerüljük a nagy adagokat
– legalább háromszor étkezzünk naponta
– minden étkezésben legyen nyers zöldség vagy gyümölcs
– minden étkezésben legyen tejtermék
– hús vagy hal legyen valamelyik főétkezésben (ebéd vagy vacsora)
– zöldség köret legyen valamelyik főétkezésben, a másikban pedig, keményítőtartalmú köret
– ésszerű mértékben fogyasszunk kenyeret.
Amit kerülni kell:
– kihagyni egy étkezést
– nassolni bármit két étkezés között
– egy étkezésen, vagy egy napon belül több, zsírtartalmú fogást fogyasztani. (Pl. előételnek sonkát, főételnek húst hasábkrumplival, sajtot és süteményt)
– egy étkezésen belül több, keményítő- illetve liszttartalmú fogást fogyasztani. (Pl. húsos hasé előételnek, milánói makaróni főételnek és rizstorta desszertnek)
– rendszeresen cukor-, vagy alkoholtartalmú italokat fogyasztani az étkezéshez
– mellőzni valamelyik élelmiszercsoportot az étkezésben
– túl sok alkoholt fogyasztani.
Nos mindezeket talán nem is olyan nehéz betartani, s a táplálkozás nem csupán kiegyensúlyozott, hanem változatos is lehet, s még néhány kilót is leadhatunk.
Hozzászólás zárolva.