Facebook hozzászólás
196

Ellenállhatatlan és jót tesz a szívnek

Közismert, hogy a magas vérnyomás a szív-és érrendszeri betegségek fontos kockázati tényezője, mert növeli az agyi katasztrófa és a szívinfarktus veszélyét. Testünk mintegy 100 ezer kilométernyi érrendszerében a vér áramlásához bizonyos nyomásra van szükség, és a verőerekben ez a nyomás sokakban kórosra megemelkedik.

A magas vérnyomás a leggyakoribb szív- és érrendszeri betegség: minden harmadik-negyedik felnőttnek a vérnyomása meghaladja az optimális 140/90 higanymilliméter értéket. Az emberek többsége tisztában is van vele, hogy a veszélyeztetett csoportba tartozik-e.

Azonban nemcsak a permanensen magas és a hirtelen felugró, hanem a fokozatosan, lassan emelkedő vérnyomás is növeli a szélütés kockázatát. Egy nemrég közzétett kutatás eredményei szerint a még nem egyértelműen magas, de növekvő vérnyomás – szakszóval prehipertónia – mindössze négy év alatt magas vérnyomás betegséggé alakulhat. Azt is kimutatták, hogy már az emelkedő vérnyomású emberek szív- és érrendszeri kockázata is nagyobb az átlagosnál. A korai vérnyomás-emelkedés gyakoribb a férfiaknál, mint a nőknél. Az is tény, hogy az erre hajlamos emberek között többen dohányoznak, és gyakoribb a többletsúllyal bajlódó és magasabb koleszterinszintű egyén, mint a hasonló korú, de alacsonyabb vérnyomású emberek esetében. Célszerű tehát még jobban odafigyelni a kockázati tényezőkre, és megpróbálni megtenni a megfelelő óvintézkedéseket. Természetesen kiváló gyógyszerek kaphatóak ezekre a problémákra, ezek helyett azonban előzetes intézkedésként természetes megoldásokat is érdemes kipróbálni. Néhány apróság nem is olyan nehéz vagy kellemetlen, mint elsőre gondolná az ember.

A hipertónia enyhébb eseteinél a sófogyasztás csökkentésével látványos eredmény érhető el. Ha lemondunk némi csipszről, rágcsálnivalóról, az is sokat számít, de figyelembe kell venni, hogy a zacskós élelmiszerek és ételízesítők is nagy arányban tartalmaznak sót. Mivel a vérnyomás szempontjából a só nátriumtartalma a problémaforrás, válasszunk csökkentett nátriumtartalmú vagy tengeri sót. Nem kedvez a vérnyomásnak a felgyorsult, stresszes élettempó sem, sokat segíthet valamilyen relaxációs technika elsajátítása. De a léleknek a csokoládé is jót tesz, és ahogy egy kutatás kimutatta, hogy az erek rugalmasságának is. A fekete, magas kakaótartalmú étcsokoládé biológiai hatásait az utóbbi években sokfelé vizsgálták, és többek között az is kiderült róla, hogy hatásosan csökkenti a vérnyomást. Svéd szakorvosok azt is kimutatták, hogy ritkábban kapnak szélütést azok a nők, akik szeretik a csokoládét. A kakaóban lévő antioxidánsok, a flavanolok jelentősen fokozzák az ütőerek belső felszínét borító sejtek nitrogén-monoxid termelését. Az ütőereket a nitrogén-monoxid tágítja, ezt a gázt pedig az erek belső felszínének sejtjei termelik. A csokoládéban lévő flavanolok ezt a folyamatot fokozzák. Ugyanakkor a vérlemezkék összetapadási hajlandóságát a csokoládé csökkentette, ami szintén kedvező szív- és érrendszeri jelenség.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!