Facebook hozzászólás
77

Figyelj! A sok hústól rokkant is lehetsz!

Nem is olyan régen az orvostudomány még úgy vélekedett, hogy a fölös fehérjemennyiség a vesén keresztül kiürül. Mára bebizonyosodott, hogy ez nem igaz.

A fölösleges fehérje elraktározódik a testsejtekben, ezzel hatalmas károkat okozva a szövetekben. Az acidózis legfőbb okozója a szervezetben felhalmozódott fölös fehérje.

A fehérje építőkövei az aminosavak. Ha túl sok aminosav van jelen a testben, felborul a test sav-bázis egyensúlya, ez pedig rettenetes következményekkel járhat.  – hangsúlyozza egyik publikációjában Dr. Bieler, amerikai dietetológus.

Előbb csak azt vesszük észre például, hogy ropognak az ujjaink ízületei, aztán nehezen mozog a csuklónk, majd a térdünk.

De gyakran a fejfájás, gyengeség, fáradékonyság, bőrviszketés, nyugtalanság, álmatlanság, csökkent összpontosító- és gondolkodó képesség, izomrángások, lepedékes nyelv tünetek megjelenése is enyhe acidózisra, azaz a sav-bázis egyensúly felbomlására utalhat. Súlyos esetben már komoly mozgásszervi problémákat, végső soron akár rokkantságot is okoz.

De mi is történik a szervezetben?

A legfőbb állati fehérje, a hús egyik bomlásterméke a húgysav, amely ha túlzott mennyiségben képződik, és nem ellensúlyozódik a lúgképző ételekkel, nem képes teljesen kiválasztódni, és a felesleg kristályos formában lerakódik az ízületek közé, a porcban.

S ez körülbelül olyan hatású, mint amikor folyamatosan homok kerül a csapágyba.  Előbb csak lassul, csikorog, majd végül teljesen leáll.

A szervezet húgysav szintjét egyszerű vizeletvizsgálattal kontrolálni lehet, s ha a határértéknél magasabb az eredmény, az már komoly figyelmeztető jel!

Mi, magyarok „húst hússal” evők vagyunk, nem véletlen hát, hogy igen magas a mozgásszervi betegségekben szenvedők száma, már a fiatal korosztályban is. A 60 éven felülieknek pedig 98 %-as szenved valamilyen reumatikus, ízületi betegségben.

Természetesen nem arról van szó, hogy legyünk mindannyian vegetáriánusok!

A fehérjetartalmú ételekről nem kell lemondani, csak kevesebb húst kellene fogyasztani már gyerekkortól kezdve.

Inkább több olyan élelmiszert, fogyasszunk melyek lúgos kémhatásúak, és elősegítik a sav-bázis egyensúly megtartását.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Várják a jelentkezőket – legalább 100 000 fát ültetnek el a Nemzeti Faültetés…

Csányi Vilmos etológus, Geszti Péter, Litkai Gergely és az ötletgazda, a 10 millió Fa alapítója, Bojár Iván András,…

Rendezvényszervezés szállodában

Amikor a rendezvényszervezésre terelődik a szó, sokan úgy gondolják, hogy ez csupán egy hobbi, amit unatkozó…
1 / 3 461

GASZTRO

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!