Folyékony aranya a szépségnek és az egészségnek
Gyakran használok olívaolajat a főzéshez az íze miatt, de eddig nem igazán foglalkoztam a szervezetre gyakorolt hatásaival. Ön tudta, hogy az olívaolaj jót tesz a bőrnek, a hajnak valamint az általános egészségi állapotának?
A legjobb minőségű olívaolaj az úgynevezett extra-szűz, amelyet az olajbogyók préselésével nyernek hő vagy oldószerek segítsége nélkül (utóbbiak tönkretennék az olaj egyes értékes természetes összetevőit). Tanulmányok egész sora mutatta ki az olívaolaj rendszeres fogyasztásának a szervezetre gyakorolt pozitív hatásait.
Nézzük, mi mindenre jó a természet folyékony aranya.
Az olívaolaj fogyasztásának előnyei:
– csökkenti a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát, mivel csökkenti a vér koleszterin szintjét és a vérnyomást
– serkenti a vérkeringést
– csökkenti a rákbetegségek kockázatát
– az olívaolajat nagy mennyiségben fogyasztó népesség körében a megbetegedések száma jóval alacsonyabb az olívaolajban található, sejtburjánzást gátló növényi származékok révén
– védelmet nyújt az inzulin-rezisztenciával szemben, amely érrendszeri megbetegedéseket, diabéteszt és elhízást okozhat
– fájdalomcsökkentő hatással bír – olocanthol nevű összetevője megegyezik az Ibuprofen nevű gyógyszer hatóanyagával!
– segít megőrizni az arcbőr ragyogását és kortalan szépségét, mivel hozzájárul a bőr jó vérellátásához, ugyanakkor gyulladáscsökkentő és antioxidáns hatást is gyakorol
– telítetlen zsírsavtartalma egészségvédő hatású
– ha vaj helyett olívaolajat csurgatunk kenyerünkre, az olyan hatással van a szervezetre, mintha megennénk egy nagy tál brokkolit
Olívaolaj a szépségápolásban
Az olívaolaj kitűnő hajkondícionáló – az érzékeny bőrűek, allergiások is bátran használhatják. A hajszálakat úgy vonja be tápláló összetevőivel, hogy nem nehezíti el őket. Samponnal való hajmosást követően dörzsöljük a nedves hajba (zsíros haj esetén csak a hajvégekbe), pár percig hagyjuk hatni, majd öblítsük ki alaposan. Könnyen kezelhetővé és fényessé teszi a hajat. Hatékony tápláló hajpakolás készül két evőkanál olívaolajból, egy teáskanál mézből és egy tojásból.
Mivel az olívaolaj összetétele nagyon hasonlít a bőr saját lipidjeinek összetételére, könnyen és maradéktalanul felszívódik a bőrbe kiválóan regenerálva azt, ugyanakkor nem okoz irritációt. Természetes állapotában az olívaolaj sokféle vitamint és ásványi anyagot tartalmaz, melyek antioxidánsként védik a hajat és a bőrt a károsító szabadgyököktől. Az ekcémás, gyulladt bőrt megnyugtatja, az extra száraz bőrt táplálja a színtiszta extra-szűz olívaolaj. Kevésbé száraz bőr esetén keverjünk néhány csöppet hidratáló krémünkhöz, mielőtt bekennénk vele az arcunkat, dekoltázsunkat.
Hozzászólás zárolva.