Facebook hozzászólás
216

Folyékony vitaminunk, a sör!

A latin mondás szerint: „Dosis facit venerum” – vagyis a mennyiség dönti el, hogy egy anyag méreggé válik vagy sem. Az ókori rómaiak bölcsessége igaz a sörre is, hiszen ez az aranyló ital számos olyan tulajdonsággal bír, amely kimondottan jó hatással van az egészségre.

Ezek szerint az, aki sört iszik, védi magát az infarktussal szemben, csökkenti a vérnyomását és kisebb valószínűséggel betegszik meg rákban. Mindennek feltétele azonban a mérsékelt sörfogyasztás, napi fél, illetve egy liter sör ajánlott. Egészségügyi vizsgálatok kimutatták továbbá, hogy a mérsékelt sörfogyasztóknak általában alacsonyabb a vérnyomásuk, mint az absztinenseké, vagy az iszákosaké – olvasható az APA jelentésében.

A sör csökkenti az agyvérzés veszélyét

Hetente egy pohár sör jelentősen, több mint ötödével csökkenti az agyvérzés kockázatát – erre az eredményre jutott a Harvard Egyetem és a bostoni klinika közös kutatása. Az amerikai kutatók eddig a kis mennyiségben fogyasztott alkoholt csak a szívinfarktus ellen tartották hasznosnak. Az USA-ban végzett legfrissebb vizsgálat azonban arra a következtetésre jutott, hogy kapcsolat áll fenn az agyvérzés és az alkoholfogyasztás között. Azok közül, akik magukat szigorúan tartották az orvosi előírásokhoz, és hetente egy pohár sört vagy bort fogyasztottak, senki sem kapott agyvérzést.

– Az alkohol kismértékben valóban képes segíteni – mondja a Havard Egyetemről Julie Buring, a tanulmány egyik szerzője. – És ez nemcsak a férfiaknál van így, hanem a nőknél is. Segít az artériák tisztításában, és javítja a véráramlást. A kutatók külön felhívták a figyelmet arra, hogy e "szerre" is igaz, a nagyobb mennyiség nem feltétlenül vezet jobb eredményhez.

Sörrel a rák ellen

Újabb kutatás állapította meg a sör kedvező egészségügyi hatását. Amerikai kutatók olyan vegyületet találtak benne, amely megvéd a ráktól és az Alzheimer-kórtól. A Donald Buhler vezette kutatócsoport a sör egyik leggyakrabban használt fűszerében, a komlóban fedezett fel antioxidáns vegyületet. Az antioxidánsok közömbösítik azokat a tápanyag elégetésekor keletkező anyagokat, amelyek öregítik, roncsolják a sejteket.

Az Oregon Állami Egyetem tudósai által xantohumolnak elnevezett vegyületet eddig semmilyen más növényből nem tudták kimutatni, csak a komlóból. A kutatók szerint ennek különösen erős regeneráló hatása egyedülálló szerkezetének köszönhető. A felfedezés egyetlen szépséghibája, hogy napi 900 korsó sört kellene elfogyasztani a kellő védettséghez, míg szakértők legfeljebb napi egy-két korsó elfogyasztását javasolják az egészség megőrzése céljából. A rák ellen így valószínűleg az igazi megoldást a tablettakoncentrátum jelenti majd.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Hogyan növeljük kreatívan az intimitás élményét?

Az emberi kapcsolatokban a kölcsönös tisztelet, az érzelmi kötődés és az egymásra hangolódás alapvetően fontos…

Rehabilitáció és egészségmegőrzés Hévízen

A kor előrehaladtával jelentkező mozgásszervi problémák az életminőség jelentős romlását okozhatják, különösen, ha…
1 / 3 462

STÍLUS

1 / 630

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!