Facebook hozzászólás
855

EGY KIS TÖRTÉNELEM

Forradalom söpör a magyar sörpiacon

Most ért el hozzánk az a tűz, ami a múlt század hetvenes éveiben az Egyesült Államokból indult. A „forradalmárok” megelégelték az olcsó, nagyipari söröket, és otthon, a konyhában hozzáfogtak a házi sörfőzésnek. Ennek nyomán ma legalább 10 olyan sör készül Magyarországon, amelyik a világ minden táján megállná a helyét. Ez mindössze az elmúlt 3-4 esztendő eredménye. Na, ezt hívja magyar sörforradalomnak a HUBA – Hungarian Beer Academy munkatársa, Simonfai Balázs sörfőző mester. Kukkantsunk bele abba a különleges világba, ami még sok hazai sörkedvelő előtt is ismeretlen.

És hogy ma milyen egy igazi jó sör? A szakember szerint a könyvelők írják a receptet. Magyarul gyorsan, praktikusan kell alkalmazkodni a vásárlók igényeihez.  Nyáron inkább a könnyedebb, télen a keményebb alkoholtartalmú söröket kedvelik az emberek. Manapság kifejezetten divatos az alacsony, 2%-os alkholfokú sör valamilyen gyümölcsös ízzel. Csak egy példa: a málnás búzasör  egyszerűen isteni párosítás. Egyébként hajdanán is tettek gyümölcsöket, zöldségeket a sörökhöz. A csehek például már jó 500 éve csalános sört készítettek minden tavasszal. A színe zöld, és a hosszú tél után kifejezetten üdítő és friss! Meg kell kóstolni![/bs-text][/vc_column][/vc_row]

Magyar sör, Kép: László Márta
Magyar sör, Kép: László Márta

Még a legkiválóbb magyar éttermek is csak azért tartottak sört az utóbbi évekig, mert előírás volt. Ma már a séfek is kezdik felismerni a jó sörök jelentőségét, de az igazi áttörés még messze van – egyelőre. Éppen ezért a HUBA – Hungarian Beer Academy munkatársai tanfolyamokat tartanak, hogy jobban megismerhessük a sörök világát. Egyebek közt megtanulhatunk sört kóstolni, tárolni, vagy éppen pompás ételekhez megfelelő sört választani. Még a főzéshez is kapunk egy-két sörös tanácsot! Így vezet az út a datolyától az újhullámos sörig!

Amikor a sörmesternek új gyereke születik…

Pale Ale csapolása, Kép: László Márta
Kép: László Márta

Kísérleteztek, végül a próbafőzések után a sörivókra bízták a döntést! Így született meg a Pale Ale. A legnagyobb hazai sörgyár új, kellemesen kesernyés italának ízvilágát három különleges komló hozzáadásával alakították ki, csodás színét pedig a bajor malátának köszönhetjük.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

1 / 3 454

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!