Friss fűszer, zöld fűszer
Kedvenc hétvégi tevékenységem a piacra járás. No főleg április és október között, mert akkor van értelme piacolni, télen inkább csak kötelesség, mert olyankor a választék nem túl szívderítő.
Bár én akkor is a piacot részesítem előnyben a szupermarketek zöldség kínálatával szemben. És ami a tavaszi-nyári hétvégéken sosem marad el, az a friss fűszernövények beszerzése a piacon. Az én konyhámban alapszabály, hogy a friss petrezselyem sosem fogyhat el a hűtőből. Ezen a barátaim időnként nevetnek, én azonban ezt fontos dolognak tartom, két okból is. Az egyik, hogy sem a szárított, sem a fagyasztott petrezselyemnek nem vagyok barátja, a másik, hogy nagy barátja vagyok ellenben például a zöldségleveseknek, amelyek nagy részéhez elengedhetetlen a petrezselyem íze, illata, színe.
Hazatérve a friss fűszerekkel több mód is kínálkozik a felhasználásig való tárolásukra. Hiszen ahogy az imént említettem, szombatonként én egy egész hétre való adagot veszek meg, nem csak egy csomaggal.
Tároljuk a hűtőben
A hűtőbe kétféleképp tehetjük a fűszereket. Az egyik módszer, ha egy magas pohárba vizet engedünk, a petrezselyem, kapor, koriander szárát visszavágjuk – igen, mint a virágokét -, és a vízbe állítva a hűtő ajtajában tartjuk. Ha egészen biztosra szeretnénk menni, a vízbe állított növényekre húzhatunk egy átlátszó nylont plusz védelemnek, ebben az esetben még néhány nappal megnő az eltarthatóságuk.
A snidlinget például tekerjük enyhén nedves papír törlőkendőbe, tegyük nylonzacskóba, úgy tároljuk. Ugyanez vonatkozik a fás szárúakra is, mint amilyen a bazsalikom, a menta, vagy a kakukkfű.
Mindkét megoldás esetén ápolnunk kell a fűszereinket, hiszen a vizet cserélni kell a pohárban, a papírtörlőt szintén nem árt kicserélni, mindazonáltal sokkal több a haszon abból, ha vannak otthon friss fűszereink, mint amennyi munkát igényelnek.
Hozzászólás zárolva.