Facebook hozzászólás
1 072

Jin és jang, állandó változásban és egyensúlyban.

Fűben, fában orvosság – érdemes tanulni a kínaiaktól is!

Fűben fában orvosság, Kínában pedig jamgyökérben, fehér gombában, kínai datolyában és még sok minden más gyógyhatású növényben. Torma Ildikó több mint tíz évvel ezelőtt költözött először Kínába családjával.Az első időszak nem volt könnyű, új nyelv, új kultúra, a beilleszkedés komoly erőfeszítéseket követelt. Mégis rátalált egy olyan dologra, ami mára az életének meghatározó részévé vált: a kínai gyógyászatra.

  • Mikor fordultál a kínai gyógyászat felé?
    Mindig is fogékony voltam arra, hogy ne gyógyszerekkel gyógyítsuk magunkat, mert úgy éreztem, hogy másképp is lehet. Már Magyarországon is érdeklődtem a természetes gyógymódok iránt, de itt, Kínában kezdtem alaposabban foglalkozni ezzel. Még Dalianben éltünk, amikor elmentünk a Nagy Fal maratonra. A lépcsőzések miatt a térdem eléggé tönkrement, nagyon fájt. Egy kínai barátnőm elvitt egy akupunktúrás orvoshoz, egy-két kezelés után már nagyon komoly javulást éreztem. Egy másik kínai barátnőm pedig kozmetikushoz vitt el, ott kínai gyógynövényekkel kezelték az arcomat, és szerintem az is fantasztikus volt. Mivel Dalian valamivel vidékiesebb Sanghajnál, ott még inkább használják ezeket a gyógymódokat.
Torma Ildikó
Torma Ildikó egy sanghaji piacon, Fotó: Baisanszki Zsanett
  • Van egy számomra furcsa dolog a kínai gyógyászatban. Hideg és meleg ételekről beszélnek, de nem az élelmiszerek hőmérsékletét értik ezalatt.
    Nagyon egyszerű szerintem az uborka vagy a görögdinnye példája. Görögdinnyét nyáron jó enni, mert érzi az ember, hogy nagyon jól lehűt belülről. A melegre viszont jó példa a hagyma, a fokhagyma vagy a gyömbér. Ezek az ételek melegséget váltanak ki. Ezeknek az alapanyagoknak a kiegyensúlyozottságára kell törekedni a kínai gyógyászat szerint. Például a múltkor kicsit megfáztam, és akkor úgy éreztem, hogy semmi se jó, a hideg, meleg szaladgált bennem. Ez egy jelzés, hogy pihenj, állj meg, ne feszítsd túl a testedet. Utána már érzed, hogy mit kívánsz. Nekem melegség érzésem volt, úgyhogy próbáltam magam ételekkel hűteni. Ez mindig az érzésektől függ.
    Figyelni kell a saját testedre?
    Igen. Ez az első, hogy figyelj magadra. Ami a kínai tanításban nagyon fontos, hogy mindenki magának a legjobb orvosa. Mert te érzed, hogy neked mire van szükséged. Maximum az ember még a gyerekét látja így. Ha reggel tükörbe nézel, már sok mindent észrevehetsz magadon. Sok mindent le lehet olvasni a nyelvről, a szemről, arcról, bőrről, körmökről. Szerintem ez fantasztikus.
    Vannak olyan élelmiszerek, amelyek egészségesek, és csak itt Kínában ismerted meg őket?
    Például a kínai datolyáról úgy tartják, hogy az a hosszú élet titka. Ha naponta pár szemet megeszik az ember, az nagyon jót tesz. Megkérdeztek nagyon idős embereket, hogy mi az ő hosszú, egészséges életük titka, és a legtöbb ember ezt a datolyát emlegette. Az ezüstfül gomba nagyon jó a bőrnek és az ízületi problémákra. A kínaiak ezt eszik is. Nem jó ízű, de eszik. Az itteniek többsége tudja, mi mire jó, például a jam gyökér a vesét támogatja, és ez szerintük nagyon fontos. A vese és a gyomor működése nekik a legfontosabb.Torma IldikóGyógyító élelmiszerek: gomba, gyömbér, datolya és foghagyma, Fotó: Baisanszki Zsanett
  • Vannak más szokásaik is, amelyeket egészségesnek tartasz?
  • Sokszor látni, ahogy csapkodják a karjukat, ezzel stimulálják a testüket, az egész keringésüket. Ez eléggé hangos tud lenni, de nem fáj. Vagy két percig ütögetik magukat, vagy százszor, kétszázszor. A szomszédunk, egy néni ezt csinálja reggel hatkor. Nagyon érdekes, bár engem egy kicsit zavar a hangja, mert akkor szoktam jógázni. De más módszereik is vannak a vérkeringés stimulálására, például a kaparás vagy a köpölyözés. A köpölyözést azért is csinálják, hogy megszüntesse a blokkokat, mert a blokkok miatt nem áramlik a csí. Mi ezt keringésnek mondjuk, de ők ezt már évezredek óta tudják a megfigyeléseikből.
  • Mit tanácsolsz azoknak, akik szkeptikusak a kínai gyógyászattal kapcsolatban?
  • Egy doktornő, akitől most tanulok, azt ajánlja, hogy fokhagymát mézbe vagy ecetbe áztassunk be, mert az nagyon jó bronchitisre. Mondtam anyukámnak, aki már nyolcvan éven fölül van, hogy próbálja ki ő is. És akkor neki eszébe jutott, hogy az ő apukája is foghagymát áztatott valamibe. Az az igazság, hogy szerintem ezeket a dolgokat régen nálunk is használták. Csak valahogy elfelejtődött, és ezt kellene visszahozni. Én látom a párhuzamot. Például otthon Gyuri bácsi is ezt csinálja, csak ő az otthoni gyógynövényekkel, itt mg nyilván az itteniekkel gyógyítanak.
  • Milyen egyéb technikák vannak, amivel támogathatjuk a testünk harmonikus működését?

 





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!