Gasztrotrend- 2012
A gasztronómiában éppúgy évente változnak a trendek, ahogyan a divatvilág kifutóin. A következő két évben ezen a területen a skandináv bisztró stílusú, az utcai kifőzde jellegű és a japán konyha elemeire épülő slow food éttermeké a jövő a világ ötven legjobb éttermi akadémiáján – World’s 50 Best Restaurants Academy – végzett Electrolux-felmérés szerint.
Az első számú trend továbbra is a helyi alapanyagok felhasználása lesz a válaszadók csaknem 60 százaléka szerint. A második helyre a bisztró stílusú éttermek kerültek, ezt követik a slow food étkezőhelyek, végül a negyedik helyen szerepelnek az utcai kifőzdék.
A „locavore”-izmusnak nevezett világtrend szerint azt fogyasztjuk, ami a környezetünkben megterem, és helyben is dolgozzák fel. Az északi népek is éppen ezt teszik: a környező tengerek halai, az erdei vadak és vadon termő növények, gombák, bogyók mind fontos részei konyhájuknak. Az ételkészítés tradicionális gyakorlata a lassú főzés – ami szintén a modern gasztronómiai trendek élvonalába tartozik –, a párolás és a roston sütés. A skandináv konyha jellegzetességei közé tartozik a máshol ritka és drága alapanyagnak számító halfélék rendszeres fogyasztása, aminek köszönhetően sok szempontból egészségesebb, mint az általunk megszokott közép-európai étrend. A skandináv konyha persze nem egységes, de az szinte minden északi népre igaz, hogy az európai átlagnál többször, naponta legalább ötször esznek. Kedvelik, ha egyszerre többféle étel van az asztalon – nem véletlenül kapta nevét a svédasztal –, és meglepő módon a szendvicsek is igen kedveltek, igaz, ezeket is sokkal összetettebben készítik el az itthon megszokottnál, és általában halat, rákot is tesznek rá.
– Véleményem szerint a trend része lesz, hogy közelebb kerüljünk a természethez. Ez azt jelenti, hogy az alapanyagok minél kevesebb feldolgozásával, de azok újraalkotásával a maguk egyszerűségében kínáljuk az ételeket a vendégeknek, hogy igazán remek ízeket érezhessenek – mondta Anne-Sophie Pic, a világ legjobb női séfje verseny győztese.
Úgy tűnik, a legmenőbb ételeket pillanatnyilag Skandináviában készítik, Dánia első számú éttermét, a Nomát már az egymást követő második évben választották a világ legjobbjává, a rangos Bocuse d’Or verseny első három helyezettje pedig egy dán, egy svéd és egy norvég séf lett. Mindez jól mutatja, hogy a hűvös észak mennyire szenvedélyes az ételkészítésben.
Úgy tűnik, az egyszerűség és az alapanyagokhoz ragaszkodás a jövő trendje, mivel a második legnagyobb hatást gyakorló konyhának a japánokét választották, amelynek sok a közös vonása a skandináv stílusú ételkészítéssel.
Hozzászólás zárolva.