Facebook hozzászólás
270

Gondolatok a csontritkulásról

A csontritkulás kialakulásában nagyon sok fontos tényező játszik szerepet. Az ok nagyon összetett, és nem egyszerűen kalcium vagy ösztrogén-hiányról van szó.

 A csontritkulás kialakulásában nagyon sok fontos tényező játszik szerepet. Az ok nagyon összetett, és nem egyszerűen kalcium vagy ösztrogén-hiányról van szó.  Számos úgynevezett rizikófaktort ismerünk, amelyek elősegítik a folyamat kialakulását. Elsőként a táplálkozási rendellenességek, az elégtelen Kalcium, C-vitamin, Magnézium, D-vitamin, Béta- karotin, Bór bevitel, felszívódási nehézségek, fokozott foszfátbevitel, túlzott alkoholfogyasztás, metabolikus acidosis.

A természetgyógyászok sokat beszélnek a szervezet elsavasodásáról, és nyugaton a szépségfarmokon 1958-óta ismert a savasról bazikusra átálló étrend. Sajnos, úgy tűnik mintha ezt kevesen vennék komolyan. (A szájban jól mérhető magának a nyálnak a kémhatása is, és ezzel az egyszerű módszerrel megtudhatjuk vajon elé lúgos-e a szervezetünk.)

 Az emberi szervezetre vonatkozóan az átlagos pH érték 7,35. Tehát a neutrálistól lúgos irányban enyhén eltérő miliőben működik. A pH normális értéktől való csekély eltérése jelentős mértékben befolyásolja a sejtek életét és működését.

A sejtekben az anyagcsere folyamatok szinte minden esetben igen érzékenyen reagálnak a környezet változására. Egyes biokémiai folyamatok gyorsabban, mások lassabban zajlanak le a kémhatás megváltozásakor.

Nemrégiben Amerikában egy kísérlet során egy szívet lúgos kémhatású folyadékba helyeztek, s azt tapasztalták több héten, hónapon keresztül tovább működött a szívizomzat. Majd ugyanazt a szívet savas kémhatású folyadékba helyezték és a szívizomzat kb. 2 óra múlva megállt, elvesztette ingerületvezető képességét.

                       

Fogalmazhatunk úgy, hogy lúgos közeg = egészség ………, savas közeg = betegség ………?

Úgy gondolom, a tény magáért beszél, ha általánosságban ezt nem is fogalmazhatjuk meg.

Túlzott „savasodás” jöhet létre túlzott húsfogyasztástól, fehér liszt, cukor, kávé és cola fogyasztástól is.

A túlzott foszfor bevitelénél kimutatták a szervezet foszforsav tartalmának megnövekedését, az aszpartám tartalmú édesítőszerek bevitelekor hangyasavat mint lebontási terméket találtak. A táplálék foszfor – kalcium aránya ideális esetben 1:1, a sertéshús 1:36, a kacsahús 1:38 arányú  foszfortartalma hihetetlennek tűnik.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

STÍLUS

1 / 630

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!