Gusztustalan? Pedig ezeket a felvágottakat eszik!
Kíváncsi arra, vajon miből is készül a párizsi, a virsli, és a többi finomság? Évről évre egyre több rémhírt hallhatunk: hogy az egér farkától kezdve mindent beledarálnak a hústermékekbe. De mi ebből az igazság?
A húsipari szakemberek szerint a mai felvágottak és egyéb hústermékek minősége sokkal jobb, mint például tíz évvel ezelőtt. A havonta legalább egy alkalommal kirobbanó húsbotrányokból persze mi nem ezt szűrjük le, de legyen nekik igazuk.
Az egyik legnagyobb titok minden fogyasztó számára a párizsi. Miből is készül? A Magyar Élelmiszerkönyv pontosan meghatározza, hogy mit is kell tartalmaznia a parizernek. Ezek a következők: marhahús vagy sertéshús, esetleg egyéb húsféle, gyártási szalonna, jelleg- és ízalakító anyagok, sertés- és marhavágás étkezési melléktermékei, fehérbors.
Ha most elkezd gondolkodni, hogy az alapanyag és a gyártás költsége valószínűleg magasabb, mint egy-egy extra olcsó parizernek, akkor jó helyen jár. Az kétszáz-ötszáz forintos hústermékeknek valószínűleg az lehet a titka – állítják a szakemberek -, hogy olyan húsipari maradványokat darálnak bele, amely nyugaton már tiltott, itthon azonban még elfogadott. Vagy egyéb pénzügyi megfontolás is állhat a háttérben.
Ugyanakkor a vizsgálatok azt mutatják ki, hogy a márkás, így valóban nem a legolcsóbb kategóriába tartozó parizereket és virsliket bátran ehetjük, ugyanis nem hogy kevesebb, hanem több tiszta húst tartalmaznak az előírtnál.
A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt.
Forrás: A http://hvg.hu/itthon/20051205parizervirsli/page3.aspx felhasználásával
Szabó Fruzsina
Hozzászólás zárolva.