Harc a rák ellen
Tudományosan is bizonyított rizikófaktorok elkerülésére, s ezáltal a rák megelőzésére, valamint alapvető tévhitek eloszlatására, állították össze francia kutatók és orvosok azokat az ajánlásokat és cáfolatokat, melyek segíthetnek az aggodalmak eloszlatásában. Húsz éves kutatómunka és a kutatásba bevont személyek megfigyelése alapján határozottan leszögezik, hogy a táplálkozásnak jelentős szerepe van a megelőzésben, illetve a daganatok kialakulásában.
5.) Kávé. Mértékletes fogyasztása ajánlott, maximum 5 (!) csészével naponta. A jelenlegi kutatások ugyan egyelőre csak a túlzott kávéfogyasztás és a húgyúti daganatok között mutattak ki összefüggést.
A kutatások középpontjában álló hipotézisek:
Antioxidánsok, ösztrogén csökkentők, probiotikumok. A rák elleni küzdelemben még nincs elegendő bizonyíték, hogy egyértelműen javasolják ezeknek a készítményeknek fogyasztását, bár biztató jeleket már tapasztaltak az orvosok. Éppen ezért a jelenlegi kutatások, kísérletek legfőbb területét ezek adagolása képezi.
Sztereotípiák és tévhitek:
1.) A mikrohullámú sütő rákkeltő. Tévhit. Semmilyen bizonyíték nincs rá.
2.) A tej és a tejtermékek rosszindulatú daganatot okoznak. Tévhit. Nemcsak bizonyíték nincs rá, hanem éppen ellenkezőleg: a tejtermékek fogyasztása mindhárom fő étkezésben kifejezetten ajánlott, a csontképződésben oly fontos kálcium tartalma miatt.
3.) Az élelmiszer adalékok rákkeltők. Ma már szigorú szabályok vonatkoznak az adalék anyagokra, élelmiszerfajtánként meghatározott mennyisségben alkalmazhatók, s az engedélyezetten forgalomban lévők sem nem karcinogének, sem nem mérgezőek.
4.) Az édesítőszerek (cukorpótlók) rákot okoznak. Már hosszú évek óta csak olyan készítmények kerülhetnek forgalomba, melyek nem jelentenek rizikót rosszindulatú daganatok kialakulásában.
5.) A vitamint és alapvető ásványi anyagokat tartalmazó táplálék kiegészítők megvédenek a rák ellen. Nincs tudományos érv, mely igazolná a táplálék kiegészítők ilyen hatását. Az ásványi anyag- és vitaminhiány viszont hozzájárul az egészségi állapot általános romlásához, így a napi szükségletet a kiegyensúlyozott táplálkozással biztosítani kell.
6.) A zöldségek és a gyümölcsök, vegyszer tartalmúk miatt rákot okozhatnak. Semmilyen egészségügyi, járványügyi tanulmány nem mutatott ki ilyen összefüggést. A gyümölcsök és a zöldségek fogyasztásának erős pozitív hatása a rák megelőzésében mindenképpen ellensúlyozza az esetlegesen kis mennyiségben bennük előforduló kemikáliák hatását.
7.) A vörös bor megvéd a rák ellen. Ma még tévhitnek tekinthető, bár antioxidáns tartalma miatt orvosi kutatások tárgyát képezi. Az alkoholfogyasztás és a daganatos betegségek kialakulásának összefüggéséről pedig, már a fentiekben szó volt.
Hozzászólás zárolva.