Hatásos csodaszer a szívnek! Próbálja ki!
Szakemberek úgy vélik, hogy a pisztácia olyan anyagokban gazdag, amelyek csökkentik az érszűkület kialakulását, amely egyik legfőbb oka a szívroham és a stroke (gutaütés) kialakulásának, így kívánatosnak tartják, hogy az egészséges táplálkozás része legyen.
A legújabb kutatások szerint mindössze 90 gramm pisztácia elegendő lehet a szívbetegségek kialakulásának megelőzésére. A Pennsylvaniai Egyetem kutatói azt állítják, hogy a pisztácia szignifikánsan csökkenti a szívbetegség kockázatát és a koleszterinszintet, a verőerek egészségesek maradnak.
A Dr. Penny Kris-Etherton vezette tanulmányban önkénteseket kértek meg arra, hogy alacsony zsírtartalmú diétájukat pisztáciával egészítsék ki. Néhányan 45 g, míg mások dupla mennyiségű diót fogyasztottak naponta, a harmadik csoport nem evett pisztáciát.
A kutatók megállapították, hogy alig egy hónap elteltével a pisztáciaevők csoportjában a koleszterinszint szignifikánsan csökkent, és akik a legtöbb diót fogyasztották, a legjelentősebb koleszterinszint csökkenést érték el. A munkacsoport szerint napi 90gramm pisztácia 8,4%-os koleszterinszint-csökkenést okoz, az LDL vagy „rossz” (ártalmasabb) koleszterin szintje pedig 11,6%-t esik.
Dr. Kris-Etherton úgy véli, hogy a tanulmány megmutatta, hogy a pisztácia egészséges „szív-diétával” együtt csökkenti a szív-érrendszeri megbetegedések kockázatát. A pisztáciáról ismert, hogy különösen gazdag egy lutein nevű antioxidánsban, amely rendszerint jelen van a zöld levelű zöldségekben és az élénk színű gyümölcsökben; a lutein segít megelőzni, hogy a koleszterin lerakódjon az erek falában.
A szakemberek azt tanácsolják a fogyasztóknak, hogy inkább sózás nélkül fogyasszák a pisztáciát, mivel a sok só megemeli a vérnyomást.
Forrás: www.medipress.hu
Hozzászólás zárolva.