Hogyan lehet megelőzni és kezelni a krónikus betegségeket?
Februárban ismét hazánkba látogatott a rendszerszemléletű medicina európai hírű szakértője, a Quintess Egészségközpont nemzetközi orvos-igazgatója, Dr Filippo Ongaro. Segítségével ezúttal arra kerestük a választ, hogy hogyan előzhetjük meg, illetve ismerhetjük fel a különböző krónikus betegségek mögött megbúvó közös okokat, illetve milyen korszerű gyógyítási megoldások állnak a rendelkezésünkre.
A hét éves Giovannát az édesanyja kísérte el hozzám a kislány ekcémás panaszai miatt, amelyek körülbelül 2 éve kezdődtek. A betegség tünetei egyértelműen súlyosbodtak, mióta Giovanna iskolába járt, ahol egész napját töltötte és a menzán ebédelt minden nap. A bőrkiütések a lágyéktájékon kezdődtek és egyszerű cinkes krémmel kezelték, majd a bőrgyógyász javaslatára áttértek egy kortizonos kenőcsre. Időnként javult a kislány állapota, de amikor kiújultak a tünetek, egyre súlyosabbak lettek. Legutóbb már a térdhajlatában, a könyökén és a tarkóján is feltűntek a bőrgyulladás jelei. Mivel a viszketés is erősödött, megnövelték a kortizonadagot, ami eleinte használt, de később már nem javított a panaszokon. Giovanna körülbelül naponta egy liter tejet ivott reggelitől uzsonnáig, ezen kívül sajtot és joghurtot evett, a meleg évszakokban pedig sok fagylaltot. Étrendjéből teljesen kiiktattuk a tejet és tejtermékeket, aminek az lett az eredménye, hogy egy hónap elteltével az ekcéma radikálisan enyhült, majd kis idő elteltével teljesen eltűnt. Giovanna és mamája azonban más jótékony hatást is tapasztalt a tejtermékek elhagyása után: megszűnt a kislány korábban gyakran jelentkező puffadtsága, hasmenése és hasfájása, valamint az időnként délutáni órákban jelentkező fejfájása is. Giovanna az iskolában is nyugodtabb és figyelmesebb lett. Néhány esetben a gyulladásos ekcémás bőr, a migrén, emésztőszervi és más nehezen beazonosítható panaszok hátterében a tej- és tejtermékek intoleranciája áll.
Hozzászólás zárolva.