Húsvéti allergének, a nyuszi, barka, locsolókölni és a tojás
Nyuszi, barka, locsolókölni, tojás. Az ünnep elengedhetetlen kellékei, sokak számára jelenlétük mégis többet árt, mint gondolnánk. Milyen allergénekre számíthatunk húsvétkor? A következőkben a Budai Allergiaközpont szakemberei hívják fel a figyelmet a lehetséges veszélyforrásokra.
Locsolókölni
Illatanyag-allergiát okozhat bármely illatanyagot –pl.:szegfűolaj, citromolaj- tartalmazó készítmény: arckrém, dekorkozmetikum, naptej, vagy parfüm.-magyarázza dr. Balogh Katalin, allergológus. Allergia esetén ezek a termékek a bőrre kerülve kellemetlen viszkető kiütéseket váltanak ki. A tünetek kivédésében sajnos az sem mindig segít, ha jó minőségű, vagy természetes összetevőket tartalmazó készítményeket vásárolunk. A praxisomban előforduló korábbi eset során például épp a naturkozmetikumok tartósítására használt benzil-szalicilát okozta a beteg panaszait. Az allergén azonosítására elvégezhető az illatanyag allergia teszt. Ezután kozmetikumok vásárlása előtt mindig alaposan tanulmányozzuk át az összetevők listáját, így biztosak lehetünk benne, hogy a kiválasztott termék használata nem okoz majd tüneteket. A húsvéti locsolás alkalmával az illatanyag allergiás hölgyek számára javaslom, hogy a parfüm, vagy locsolókölni inkább a ruhájukra, ne közvetlenül a bőrükre kerüljön. Ilyen módon jelentősen csökkenthető a bőrirritáció veszélye.
Tojás
A tojásallergia tüneteként csalánkiütés, ekcéma és néha nehézlégzés, orrfolyásos panaszok jelentkezhetnek. A keresztallergia miatt a tojásallergiások egy része számára a csirkehús fogyasztása sem javasolt, de a tyúktoll allergénjének belégzése is asztmás tünetet, köhögést okozhat.-hívja fel a figyelmet dr. Hidvégi Edit, gasztroenterológus. Az ünnepek alatt fokozottan ügyeljünk a tojásallergiás beteg étrendjére. Számos pékáru, krémtöltelék is tartalmazhat tojásfehérjét, ezért vendégségben is mindig kérdezzünk rá az egyes fogások összetevőire.
Hozzászólás zárolva.