Így győzhetünk a fáradtság ellen!
Stressz, rohanás, fáradság, kiegyensúlyozatlan lelkiállapot, légszennyezettség, sötét, borús napok – mind jelentősen ronthatják szervezetünk védőbástyájának a teljesítményét. A különféle méreganyagok is az immunrendszer ellen dolgoznak: serkentik a kártékony szabadgyökök kialakulását, csökkentik a táplálékkal bevitt ásványi sók és vitaminok hatását. Épp ezért figyeljünk arra, hogy az őszi-téli influenzás időszakban bőven jussanak a szervezetünkbe immunerősítő vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok!
Védekezőképességünk fokozható táplálékkiegészítőkkel, gyógyteákkal és persze zöldségek és gyümölcsök fokozott fogyasztásával. Ősszel szükségünk van C-vitaminra, amely az ellenálló szövetek felépítéséért felel, és stimulálja a vírusok legyőzéséhez nélkülözhetetlen interferon-termelést. Az E-vitamin sem hiányozhat az étrendünkből, hogy ellenállóvá váljunk a vírusokkal, bacilusokkal szemben. A szürke napokon lelkünket az idegrendszernek szükséges B1-vitaminnal erősíthetjük, a szövetek oxigénellátását – a rendszeres mozgáson túl – pedig D-vitamin bevitelével fokozhatjuk.
A szervezet energiaszintje
is csökkenhet, a magas rosttartalmú gyümölcsök, zöldségek, a teljes kiőrlésű gabonafélék viszont fokozzák az emésztést, ezáltal növelik a vitalitásunkat.
Az idénygyümölcsök és -zöldségek épp azokat az ásványi anyagokat, nyomelemeket, vitaminokat tartalmazzák, amelyekre ilyenkor szükség van. A szőlő magas káliumtartalma miatt méregtelenít, cukortartalma pedig elegendő energiához juttatja a szervezetet. Bőven tartalmaz C-, E- és B-vitamint is, utóbbi nemcsak az idegrendszerre jó, hanem a frontváltozás okozta ízületi és reumás fájdalmak ellen is. Együnk sok almát is, amely kalciumot, foszfort, vasat, magnéziumot, nátriumot, káliumot, A-vitamint, B-komplex vitaminokat és a héjában C-vitamint tartalmaz. A szilva a kálium szempontjából aranybánya, a körte pedig C-vitaminbomba, a levét is fogyaszthatjuk, tisztítja a vért, ezért csökkenti a reumatikus fájdalmakat.
Igaz, az avokádó nem hazai fákon terem, de rengeteg D-vitamint tartalmaz. (szükség is van rá, tízből kilenc magyar D-vitamin hiányos.) A citrusfélék mindegyike igen hasznos, közülük talán a grépfrút a legerősebb természetes méregtelenítő és immunerősítő. Nagy mennyiségben tartalmaz C- és E-vitamint, valamint flavonoidokat, és antioxidáns tulajdonsága sem elhanyagolható.
Immunerősítő, gyulladáscsökkentő
a savanyított káposztában lévő lactobacillus. A nyersen is finom káposztafélék gazdag B-, E-, K- és C-vitamin lelőhelyek, ráadásul a savanyítással a magas C-vitamin-tartalmuk is megmarad. A vöröskáposzta E-vitaminjáról se mondjunk le, a kelkáposzta és a kelbimbó pedig A-, B1-, B2-vitamint tartalmaz. Az A-vitamin-bevitelt a tökfélékkel is fokozhatjuk, különösen, hogy lassan kezdődik a sütőtök szezonja is.
A cékla is természetes immunerősítő és vérképző magas C-, B-vitamin, vas- és folsavtartalma miatt, olyannyira, hogy tabletta formájában is kapható, ahogyan a fokhagyma is, amely a baktériumokkal, vírusokkal, gombákkal szemben hatékony. Nyersen napi rendszerességgel kell fogyasztani, egy közepes gerezd 100 ezer penicillinegység baktériumölő hatásával egyenértékű.
Vöröshagymából ízletes immunerősítő tea főzhető. Elsősorban nyákoldásra alkalmas – különösen, ha majoránnát és édesgyökeret is adunk hozzá –, magas C-vitamin-tartalma és kórokozó-pusztító hatása pedig segít a szervezetnek a védekezésben. Nem kell meghámozni, elég jó alaposan megmosni.
A cikk eredetileg a Konyha&Fürdő magazinban jelent meg.
Hozzászólás zárolva.