Kakaó a legveszedelmesebb betegségek ellen!
A kakaó egészségre gyakorolt pozitív hatásáról új kutatási eredmények láttak napvilágot a washingtoni Nemzeti Akadémia konferenciáján. Norman Hollenberg, MD, PhD, a Harvardi Egyetem orvostudományi karának professzora bemutatta a legfrissebb kutatási eredményeket.
A PNAS -ben most megjelentetett tanulmány az első közvetlen bizonyíték arra, hogy a kakaóban található egyik flavanol, az úgynevezett (-)epicatechin, fontos szerepet játszik a véredények tágulásában, illetve csökkenti a vérrög-képződés esélyeit, mely a szív és érrendszeri betegségek egyik fő eleme.
Egy másik, a Journal of the American College of Cardiology 2006 januári számában megjelent tanulmány szintén közvetlen bizonyíték arra, hogy a fent említett falavanol közreműködik a véredények tágulásában és ezzel egészségesebb érrendszer működést biztosíthat. A Mars vállalatcsoport által támogatott kutatás kimutatja, hogy a kakaóban található (-)epicatechin flavanol szignifikáns és pozitív módon befolyásolja az érrendszer egészséges működését.
„Együttesen, a kakaó flavanolok érrendszerre gyakorolt pozitív hatása meghaladja az antioxidánsokét” mondta Harold Schmitz, PhD, a Mars vállalatcsoport kutatási igazgatója és a tanulmány társszerzője. Továbbá, „Megállapítható, hogy a kakaó flavanolok együttesen elősegíthetik az egészséges vérkeringést, és véráramlást. Mindezek megerősítik azt a tényt is, hogy ezen flavanolok fontos részét képezhetik a szív- és érrendszer egészségének fenntartásához szükséges diétában…A bizonyítékok alapján kijelenthetjük, hogy a kutatóknak nem szabadna a kakaó flavanolokat antioxidánsként kezelni, illetve a kakaó flavanol tartalmát nem javasolt a hagyományos antioxidáns kapacitás metodológiájával mérni, mert ezek félrevezethetik a klinikai kutatásokat és egészségügyi szakértőket”. Schmitz vezeti a Mars vállalatcsoport globális kakaó-kutató csapatát, mely közreműködött a fent említett tanulmányok készítésében a Harvard, Heinrich-Heine, Californiai, USDA-ARS, Nottingham egyetemek és több vezető kutatóintézet munkatársaival világszerte.
Carl Keen, PhD, Tanszékvezető Professzor a Californiai Egyetemen (Davis) több kakaó-flavanol kutatásban vett részt. Elnöke volt annak a kutatócsapatnak, amely több vizsgálatot végzett a kakaó flavanolok és a kardióvaszkuláris funkciók közötti összefüggésekről. Ennek a kutatócsapatnak volt a tagja Hollenberg és Schroeter, és Joseph Spence, PhD, USDA-ARS. Dr Keen megjegyezte, hogy gyakran megfeledkezünk arról, hogy a kakaó egy növényi termék, ami a többi gyümölcs vagy zöldségfélékhez hasonlóan egészséges anyagokat tartalmaz. Példaként említette, hogy az egyes kakaófajtákban nagy mennyiségben található (-) epicatechin flavanol más gyümölcs, illetve zöldségfajtákban, mint például az almában és a szőlőben szintén jelen van.
Hozzászólás zárolva.