Kalciummal a csontritkulás ellen
20-25 éves korig az elfogyasztott kalcium mintegy 60%-a felszívódik, később a körülményektől függően ez 40-20%-ra csökken.
A foszfor táplálkozás eredetű hiánya nem jellemző, szinte minden élelmiszerben megtalálható, inkább a túlfogyasztás veszélye áll fenn.
A magnéziumfogyasztás egészséges vegyes táplálkozás esetén elfogadható. Azonban vannak olyan állapotok,(szív-keringési betegségek, stressz, túlzott fizikai megterhelés) amikor a magnéziumszükséglet kétszeresére is emelkedhet.
A napi kalciumszükséglet biztosítása, étrendünk összeállításánál nem tűnik nehéz feladatnak, hiszen a tej, tejtermékek, különösen a sajtok, olajos magvak, hüvelyesek, egyes halak jelentős kalciumtartalommal rendelkeznek. Változatos vegyes táplálkozás esetén megfeleő mennyiségben jutnak szervezetünkbe.
Ajánlott étrendminták:
1.
Reggeli : Gyümölcsjoghurt (2 dl) 240 mg
Magos zsemle (2 db) 25 mg
Tízórai : Alma (1 db) 6 mg
Ebéd: Frankfurti leves 160 mg
Kapros túrógombóc 160 mg
Uzsonna: Túrókrémmel töltött őszibarack 131 mg
Vacsora: Halsaláta 176 mg
Bakonyi barna kenyér 30 mg
_________
928 mg
2.
Reggeli: Citromos tea
Füszeres márványsajtkrém 140 mg
Zöldpaprika ( 10 dkg) 14 mg
Bakonyi barna kenyér (10 dkg) 30 mg
Tízórai: Banán (1 db) 110 mg
Ebéd: Hagyma leves tejszínnel 138 mg
Grill csirke 10 mg
Párolt vegyes köret (20 dkg)
(kukorica, zöldborsó, sárgarépa) 53 mg
Uzsona: Paradicsomos kefir 180 mg
Szezámmagos kifli (1 db) 15 mg
Vacsora: Csőben sült burgonya 160 mg
Fejes saláta 14 mg
_________
Hozzászólás zárolva.