Készítsük fel a bőrünket a nyárra
Itt a nyár, az utazások, tengerparti pihenések ideje. Ilyenkor jóval több időt töltünk a szabadban, nem árt hát bőrünket felkészíteni a környezetváltozásokra, különösen az intenzív napsugarak hatására. Ebben a bőrvédő naptejek, krémek mellett egyes ételféleségek is segítenek: használjuk ki őket!
Bőrünket télen-nyáron óvni kell a külső behatásoktól, s erre megvannak a külső-belső védelmi „stratégiák”. A külsődleges megóvás viszonylag egyszerűbb: ma már kiváló kozmetikai készítmények vannak minden bőrtípusra, s a kozmetikusok többsége is magasabb színvonalú szolgáltatásokat nyújt.
De belsőleg is sokat tehetünk bőrünk védelméért, szépségének megőrzéséért. Nem kell más, mint megfelelően táplálkozni, megadni a szervezetnek mindazokat a tápanyagokat, amelyek elősegítik a bőr rugalmasságának, simaságának megtartását, s a környezeti ártó méreganyagok eltávolítását vagy éppen az erős napsugarak hatására keletkező szabad gyökök okozta bőrkárosodás megállítását.
S hogy milyen ételalapanyagokat vegyünk elő a nyár éléskamrájából? Természetesen azokat, amelyek bőséggel tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat, különféle antioxidánsokat. Ez utóbbiak egyes élelmiszerek természetes vegyi alkotóelemei, s védőpajzsként működnek az ártalmas – vérereket, sejteket és örökítő anyagokat pusztító -, oxigént tartalmazó molekulákkal – szabad gyökökkel – szemben.
Szerepük sokrétű: nem csak az idő előtti bőröregedést, bőrráncosodást gátolják. Védelmet nyújtanak a szervezetnek a rákos sejtek elburjánzása, az agyvérzés és infarktus ellen is. E hasznos elemek közé tartozik egyebek mellett az E- és a C-vitamin, a béta-karotin és a szelén, így az ezeket tartalmazó ételféleségeket érdemes felvenni étrendünkbe a nyári bőrvédelem érdekében is.
A tengeri halak, amelyeknek az emberi szervezet számára egyébként is sokféle jó hatásuk van, a bőr megóvásában előkelő szerepet játszanak: a halhúsban lévő ómega-3 zsírsavak – ezek megtalálhatók például a lazacban, a makrélában, a pisztrángban – nemcsak a száraz bőr regenerálódását gyorsítják, hanem hatékony gyulladáscsökkentők is, így gátolják a pattanások kialakulását.
Ugyancsak természetes gyógyír a száraz, esetleg hámló bőrre az olívaolaj, ami a szárazságot enyhíti, s ezáltal a bőr simaságát, rugalmasságát növeli.
Természetesen ilyenkor nyáron bőven válogathatunk a friss zöldségek, gyümölcsök között is, bőrünk egészsége érdekében. Együnk naponta – persze elsősorban nyersen – málnát, epret, ribizlit vagy áfonyát, ezek fiatalító, ráncmegelőző hatása már régóta ismert. Ezek a piros húsú gyümölcsök ugyanis gazdagon nyújtják az említett, a bőr öregedési folyamatainak lassításában szerepet játszó antioxidánsokat.
Hozzászólás zárolva.