Készítsük fel a bőrünket a nyárra
Itt a nyár, az utazások, tengerparti pihenések ideje. Ilyenkor jóval több időt töltünk a szabadban, nem árt hát bőrünket felkészíteni a környezetváltozásokra, különösen az intenzív napsugarak hatására. Ebben a bőrvédő naptejek, krémek mellett egyes ételféleségek is segítenek: használjuk ki őket!
A szakirodalom szerint az áfonya például jóval többet tartalmaz ezekből, mint a citrusfélék, s a naponta elfogyasztott 20 deka földieper is elegendő C-vitamint ad a szervezetnek ahhoz, hogy a bőr kollagénje ne károsodhasson. Emellett a bennük lévő béta-karotinnal megelőzhető az idősödő bőr elszarusodása, a bőrrepedések kialakulása.
Az áfonya, eper, málna, ribizli mellett a szakértők a bőrvédő gyümölcslista élére sorolják az élénksárga színű sárgadinnyét és a sárgabarackot is, mivel mindkettő bővelkedik a bőr kollagénkárosodosát gátló likopinban. De nem maradnak le a szép, fiatalos bőrért folytatott versenyben a zöld színű zöldségfélék, például a spenót, a brokkoli s a káposztafélék sem – mivel szintén rendkívül gazdagok antioxidánsokban -, valamint a szója, a korpás, valamint a zab felhasználásával készült ételféleségek.
A szójafélék – például tofu, szójabab – jó bőrvédők, gyakori fogyasztásuk feszesíti a bőrt. A zabos és a korpás ételek – kása, pehely, kenyér – rostjai pedig a bekerült méreganyagok eltávolításában, ezáltal a bőr tisztulásában segédkeznek, B-vitaminjaik révén pedig gyorsítják az új bőrsejtek erősödését.
Illusztráció: Archív
A természet nyújtotta antioxidánsok főbb forrásai
C-vitamin: citrom, narancs, grépfrút, kivi, káposztafélék, cseresznye, meggy, paradicsom, zöldpaprika.
Cink: sertéshús, belsőségek, bab, tengeri halak.
E-vitamin: növényi olajok, gabonafélék, gabonacsírák, búzacsíra, levélzöldségek, gyümölcsök, hús, tojássárgája, margarin, hüvelyesek, dió, mandula, mogyoró.
Magnézium: zöld színű zöldségek, répa, gabonafélék, szója, dió- és mogyorófélék, teljes kiőrlésű pékáruk.
Szelén: marhahús, vadhúsok, tengeri halak.
A cikk a Konyha & Fürdő Piac magazin 2008. június-júliusi számában jelent meg.
Hozzászólás zárolva.