Facebook hozzászólás
215

Kiegyensúlyozott táplálkozás

Francia élelmezési szakemberek, orvosok, dietetikusok és informatikusok egy csoportja 20 éves, több mint százezer páciens részvételével végzett kísérleti, kutató munka alapján alakította ki a LeDiet elnevezésű módszert a súlyproblémák leküzdésére.A módszer két, lényeges alapkérdésre is választ ad: Milyen fogyókúrát kövessünk, hogy ne szenvedjünk? Hogyan kerüljük el, hogy a leadott kilók ne rakódjanak vissza a fogyókúra után?

6.)                Víz: az egyetlen nélkülözhetetlen innivaló

7.)                Édességek és alkoholos italok: nem nélkülözhetetlenek egészségünk számára, de hozzájárulhatnak az étkezés öröméhez és a komfortérzethez.

A LeDiet szakemberei szerint nem csupán az egészséges táplálkozáshoz, hanem a fogyókúrához is szükséges, hogy az első 6 élelmiszercsoport mindegyikéből fogyasszunk. A fogyókúra lényege szerintük is, hogy összességében kevesebb kalóriát vigyünk be, mint amennyire szervezetünknek valójában szüksége lenne, így a „felesleges” kilókat használjuk fel. Ha fogyni akarunk, akkor a kalóriaszükséglet

– 12-15%-a legyen protein tartalmú,

– 30-35%-a lipid tartalmú

– 52-58%- szénhidrát tartalmú

élelmiszer.

Étkezésünk összeállításánál szabadon választhatunk az egyes élelmiszercsoportokon belüli nyersanyagokból, azonban:

–       kerüljük a nagy adagokat

–       legalább háromszor étkezzünk naponta

–       minden étkezésben legyen nyers zöldség vagy gyümölcs

–       minden étkezésben legyen tejtermék

–       hús vagy hal legyen valamelyik főétkezésben (ebéd vagy vacsora)

–       zöldség köret legyen valamelyik főétkezésben, a másikban pedig, keményítőtartalmú köret

–       ésszerű mértékben fogyasszunk kenyeret.

Amit kerülni kell:

–       kihagyni egy étkezést

–       nassolni bármit két étkezés között

–       egy étkezésen, vagy egy napon belül több, zsírtartalmú fogást fogyasztani. (Pl. előételnek sonkát, főételnek húst hasábkrumplival, sajtot és süteményt)

–       egy étkezésen belül több, keményítő- illetve liszttartalmú fogást fogyasztani. (Pl. húsos hasé előételnek, milánói makaróni főételnek és rizstorta desszertnek)

–       rendszeresen cukor-, vagy alkoholtartalmú italokat fogyasztani az étkezéshez

–       mellőzni valamelyik élelmiszercsoportot az étkezésben

–       túl sok alkoholt fogyasztani.

Nos mindezeket talán nem is olyan nehéz betartani, s a táplálkozás nem csupán kiegyensúlyozott, hanem változatos is lehet, s még néhány kilót is leadhatunk.

Lovas Katalin





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!