Facebook hozzászólás
311

Mégsem a zsíros étrend miatt beteg a szív?

Lehet, hogy a zsíros ételek, a tejszín vagy a vaj mellőzése nem teszi egészségesebbé az embert? A szív egészségét elsősorban a dohányzás mellőzése, a rendszeres mozgás és a zöldségben-gyümölcsben gazdag mediterrán és vegetáriánus étrendben látják a szakemberek.

A telített zsírsavak nem okoznak szívbetegséget, az „egészséges”, úgynevezett többszörösen telítetlen zsírsavak pedig nem előzik meg a szív- és érrendszeri problémákat. A zsíros ételek, a tejszín vagy a vaj mellőzése nem valószínű, hogy egészségesebbé tenné az embert – állítja a Cambridge-i Egyetem kutatócsoportjának tanulmánya. Ezt az állítást a mintegy 18 ország 72 felmérése több mint 600 ezer résztvevőjének adatelemzésével támasztják alá.

Az étrend egészére, nem külön az összetevőkre kell figyelni – Kép: Pixabay

Az analízis eredménye szerint semmiféle összefüggés mutatható ki – akár az étrendben előforduló, akár a vérben mért – telített zsírok és a szívproblémák között – adta hírül az MTI. Az is kiderült, hogy a többszörösen telítetlen zsírsavaknak – köztük az az omega-3-nak és 6-nak – általában nincs hatásuk a szívbetegségek kockázatára, csak az olajos halban található omega-3 estében van összefüggés az alacsonyabb kockázattal. A népszerű omega-3-at és 6-ot tartalmazó étrend-kiegészítők jótékony hatásait azonban nem mutatták ki.
Telített zsírsavak leggyakrabban a vajban, sajtban, zsíros húsban, kolbászban, tortákban és kekszekben találhatók. Az átlagos férfinak legfeljebb napi 30 gramm, a nőnek 20 gramm telített zsírt tanácsos fogyasztania. A nemrég végzett kutatás szerint a telített zsírsavakban szegény étrend viszont nem csökkenti a koleszterinszintet, és a szívbetegségeket sem előzi meg.

Még több infó a transzzsírsavakról
Köztudott, hogy a transzzsírsavak túlzott fogyasztása komoly kockázati tényezőt jelent a szív- és érrendszeri betegségek szempontjából. De nem csak a koleszterinszint növelése miatt: egyéb, az érrendszert érintő, emellett a szervezet regenerálódását is csökkentő káros hatásai vannak.

Egészségügyi szakemberek szerint az egyes étrendi összetevők – a telített zsírok, a só, a cukor – helyett azoknak a diétáknak a hatékonyabb és pontosabb leírására kellene koncentrálni, amelyekről ismeretes, hogy csökkentik a szívproblémák kockázatát. Ilyen például a mediterrán vagy a vegetáriánus étrend. „A szív egészségét legjobban az védi, aki abbahagyja a dohányzást, rendszeresen mozog, és az egész étrendje egészséges, vagyis nemcsak a zsírokra figyel, hanem a só, a cukor, a gyümölcs- és zöldségfélék fogyasztására is” – jelentette ki Jeremy Pearson, a Brit Szív Alapítvány orvos-igazgatója, aki szerint a végső következtetés levonása előtt nagy létszámú klinikai próbákra lenne még szükség.

 



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!