Mi tegyünk, hogy télen is egészségesek maradjunk?
A tél hallatán sokaknak rögtön a hideg, a megfázás, orrfújás és az influenza jut eszébe. Pedig ez az évszak sokkal többet tartogat mindenki számára: a hófödte táj gyönyörű látványa, szánkózás és séta a szabadban, síelés kedvenc síterepünkön, vagy korcsolyázás a befagyott tavon. A betegeskedés nem szerves része a télnek, ezért ha szem előtt tartunk néhány olyan apróságot, mint az antibakteriális szappannal történő rendszeres kézmosás, akkor nem kell lemondanunk az értékes élményekről.
Télen az immunrendszerünk jobban le van terhelve, mint az év többi részében. Ilyenkor nem csupán a hideg hőmérsékletnek van kitéve szervezetünk, hanem különösen sok kórokozó hemzseg a levegőben, és tapad meg a különböző felületeken, melyek könnyedén megbetegedést okozhatnak. Egy felnőtt átlagosan kettő-négy alkalommal, míg egy gyermek akár nyolcszor is megfázhat vagy influenzás lehet évente. Az influenzaszezon beköszöntével azonban kis odafigyeléssel és néhány házi praktikával minimalizálhatjuk a megbetegedéseket és egészségesen vészelhetjük át a telet.
Mivel a kórokozók főképp a légutakon, vagy a nyálkahártyán keresztül támadnak, ezért a megelőzésben az egyik legalapvetőbb dolog a kézhigiénia. Jártunkban-keltünkben sok mindenhez hozzáérünk, megfogjuk a kilincset, kapaszkodót, pénzjegyeket vagy mobiltelefonunkat. Egy tanulmány, mely az influenza vírus különböző felületeken való túlélését vizsgálja, kimutatta, hogy ez a vírus a felületekre kerülve még 12-24 óra elteltével is okozhat fertőzéses megbetegedést. A baktériumok és vírusok így csupán egy érintéssel a kezünkre tapadhatnak, melyeket ezt követően akár egy rágó bevételével vagy szemünk megdörzsölésével könnyedén szervezetünkbe juttathatunk. Ezért figyeljünk oda, hogy minél sűrűbben mossunk kezet – főleg tömegközlekedés, bevásárlás után és még a legkisebb étkezés előtt is. Ha biztosra akarunk menni, használjunk antibakteriális szappant vagy kézfertőtlenítő gélt, melyek megbízhatóan lépnek fel a különböző kórokozók ellen. Kézmosásra fordítsunk legalább 20-30 másodpercet, és szenteljünk kiemelt figyelmet a tenyér, az ujjközök, a hüvelykujj és a körmeink alatti rész alapos tisztítására. Ezt követően folyó vízzel öblítsük le kezeinket, és szárítsuk meg tiszta, száraz törülköző segítségével.
„A téli időszakban megnő az influenza és a megfázás rizikója. Ilyenkor ajánlatos megnövelni a higiénia szintet; tüsszentsünk és köhögjünk zsebkendőbe, melyet azt követően dobjunk ki a szemétbe, kézmosáshoz használjunk antibakteriális szappant és fertőtlenítsük a rendszeresen érintett felületeket lakásunkban. Ezek az apró praktikák már hozzájárulhatnak ahhoz, hogy elkerüljük az influenzát és a meghűléses megbetegedéseket”- mondta Dr. Fekete Ferenc, a Heim Pál Gyermekkórház osztályvezető főorvosa.
Ha sok időt töltünk zárt helyiségben – irodában vagy tanteremben – akkor figyeljünk a rendszeres szellőztetésre. Ez főleg akkor nagyon lényeges, ha sok emberrel tartózkodunk egy légtérben, mert így gyorsabban használódik el a levegő és a vírusok szabadon garázdálkodhatnak.
Az egyik legalapvetőbb dolog a megelőzésben a személyes higiénia mellett a megfelelő táplálkozás. Figyeljünk oda arra, hogy lehetőleg télen is sok gyümölcsöt fogyasszunk – részesítsük előnyben a magas C-vitamin tartalmú gyümölcsöket, mint például citrom, narancs, mandarin, grapefruit vagy kivi. Akik különlegesebb ízekre vágynak, azok válasszák a pomelót, a gránátalmát vagy rágcsáljanak áfonyát, melyek szintén sok értékes vitamint és antioxidánst tartalmaznak. Ha inkább a zöldségeket preferáljuk, akkor együnk a kelkáposztát, brokkolit, spenótot, kelbimbót vagy répát, melyek a szabadgyökök lekötésében segítenek.
Ezek mellett télen is fontos, hogy kellő mennyiségű folyadékot igyunk. Célszerű meleg italokat vagy leveseket is fogyasztanunk.
|
forrás: Well PR Ügynökség
Hozzászólás zárolva.