Facebook hozzászólás
218

Mikor kezdtünk el először villát használni?

Európa szellemi életének nagy erejű áramlata, a humanizmus, melyben megszületett az európai gasztronómia is. Az irodalom, a művészetek érdeklődésének középpontjába az ember került.

A reneszánsz emberét a túlvilági örömök helyett inkább a földi örömök érdekelték, igyekezet megragadni azokat az élvezeteket is, amelyeket a konyha és a pince nyújthat. Divatossá vált gasztronómiai témákról verset írni. A művelt, „jó társaságbeli” embernek ismernie illett a klasszikus és korabeli gasztronómiai műveket. Itáliáé volt a vezető szerep, rafinált ínyencségek kerültek az asztalra. Sáfrányos ételek, almával, birssel, fokhagymával töltött libák, tyúkból, halból készült aszpikos-kocsonyás készítmények, sütemények, desszertek, fagylaltok, stb…

A kertészet felvirágzása a hagymaféléktől az articsókáig és a különféle salátákig az „újra felfedezett” növények sokaságával tette változatosabbá a táplálkozást. Megjelentek a gombák, a zöldségek, az illatos füvek. Nemesített gyümölcsfajták hódítottak teret, mint például cseresznye, őszibarack, csemegeszőlő, citrom és narancs, ananász és banán.

Fontos újítása volt a reneszánsznak, hogy szebbé tette az étkezési formákat. Ezen kívül a reneszánsz legnagyobb vívmányai a villa, a damaszt kendő, vagy a művészi fajansztálak, melyek először Itáliában készültek.

Franciaországban Medici Katalinnal vonult be a reneszánsz, Magyarországon, pedig Beatrix királynéval. Mátyás konyhájáról szóló feljegyzések a fogások nagy változatosságáról szólnak. A szarvasmarha, a juh, a kecske húsát csakúgy művészi módon készítették el Mátyás szakácsai, mint a vaddisznó, szarvas, őz húsát. Azonban újdonságnak számított a pulyka húsa, amelynek első példányai a milánói udvarból érkeztek Budára.

A zöldfélék választéka is megnőtt: Beatrix Itáliából hozatott vörös-és fokhagymát, gesztenyét, olajbogyót, fügét, és datolyát. A fűszerezésben is hatott a reneszánsz ízlés: a bő fűszeres lében tálalt húsokat kedvelték. Sok szegfűszeget, gyömbért, sáfrányt, borsot, szerecsendiót használtak, és a fahéj is a kedvencek közé tartozott.

Tehát Magyarország sokat köszönhet Beatrix jelenlétének, a magyar konyhaművészet nem lenne olyan különleges, ha Mátyás más feleséget választott volna magának.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!