Facebook hozzászólás
110

Milyen ételhez milyen bort?

Sokan ismerik a régi, bevált étel-ital párosítási szabályt: „Fehérbort halhoz, fehér húsokhoz, vörösbort a vörös húsokhoz.” Ez a szabály már nem olyan általános érvényű, mint korábban volt, ezért segítünk az eligazodásban.

A konyhaművészetben (…) bekövetkezett számos változás között az ételek mindennél nagyobb komplexitása okozz a legnagyobb gondot a borválasztásban. Íme, néhány támpont (nem szabály):

1. Nem a szín a lényeg
Számos más, átgondolandó tényező van; a szín olyan, amilyen. Csirkeételeket például a hozzávalóktól függően remekül lehet elkészíteni úgy, hogy fehérborhoz passzoljanak. A könnyebb vörösborok és az erősebb fehérek szinte minden ételhez adhatók.

2. A íz intenzitása alapján válassz
Az intenzívebb ízű ételek intenzívebb aromájú borokat kívánnak. A finom, kellemes ízű ételekhez kellem ízűek.

3. Az ellentétek vonzzák egymást

4. Tájjellegű ételekhez kínálj tájjellegű bort


5. Egyszerű bor bonyolult ételhez

6. Rafinált bor egyszerű ételhez
A kifinomult és drága nagyborok legjobban egyszerű, mégis finom „héttér-ételekkel” érvényesülnek.

7. Az érték is mérték
Egy 50 dolláros chiantit kár lenne pizza mellé „elpocsékolni”, de egy gondosan elkészített finom étel hasonlóan különleges bort kíván.

8. A pezsgő szinte mindenhez illik

9. A rosé is szinte mindenhez illik

10. Bort az alkalomhoz 
A laza, kötetlen összejövetelek rosét kívánnak. A „flancos” borokat háromfogásos vacsorákhoz és/vagy rongyrázó rokonoknak tartogasd.

11. Vörösbor halhoz
A magas savtartalmú, alacsony tannintartalmú vörösborok szinte minden halhoz, rákhoz, kagylóhoz illenek.

12. Fehérbor marhahúshoz

13. Olcsóbb borok mellé sajtot
A sajt zsírtartalma kihozz a bor zamatait.

14. A gyümölcs és a bor „üti egymást”
A legtöbb gyümölcs savas, ahogy a legtöbb bor is. A gyümölcssavak a legjobb bor ízvilágának egyensúlyát is felborítják.

15. A bor és a csokoládé nem illik egymáshoz
És nem is fog passzolni soha, de érdekes lehet kipróbálni.

Forrás és további jó tanácsok a borok szerelmeseinek:
Danny May és Andy Sharpe A bor mindentudó nagykönyve, Alexandra Kiadó





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

ÉLET-MÓD

Hogyan növeljük kreatívan az intimitás élményét?

Az emberi kapcsolatokban a kölcsönös tisztelet, az érzelmi kötődés és az egymásra hangolódás alapvetően fontos…

Rehabilitáció és egészségmegőrzés Hévízen

A kor előrehaladtával jelentkező mozgásszervi problémák az életminőség jelentős romlását okozhatják, különösen, ha…
1 / 3 462

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!