Milyen kedvező hatása van az áfonyának?
Nemrégiben számolt be róla a tudományos sajtó, hogy az áfonya kedvező hatásúnak bizonyult néhány idegrendszeri betegség (pl. Alzheimer – kór és Parkinson – kór) kezelésében. Az amerikai Worcester Intézet kutatói szerint a kedvelt gyümölcs emellett igen hasznos fegyver lehet bizonyos baktériumok ellen is.
A szakemberek már korábban felfigyeltek arra, hogy az áfonyában gazdag táplálkozás csökkenti az Escherichia coli (E. coli) nevű baktérium okozta húgyúti fertőzések kockázatát, de a pontos okát nem ismerték. A rendkívül elterjedt baktérium törzsei a húgyutakon kívül sok mindent képesek megfertőzni, például a vesét és a fogakat, valamint a bélrendszert is – súlyos hasmenést okozva. A Terri Camesano professzor vezette kutatócsoport már régóta folytat kísérleteket a vörös áfonyával, és most végre sikerült kimutatni milyen módon hat a gyümölcs a baktériumra. A szakemberek szerint a hatásért az áfonyában található tanninok egy csoportja, az ún. proanthocianidinek felelősek a hatásért. Laboratóriumi körülmények között a molekulák három alapvető változást idéznek elő az E. coliban:
- Megváltoztatják a baktérium alakját pálcika formáról gömb formára.
- Megváltoztatják az E. coli membránjának szerkezetét.
- Megnehezítik a baktériumok számára, hogy megtapadjanak az emberi sejtek felszínén.
Mindezek a hatások igencsak megnehezítik a baktériumok kolonizációját a szervezetben, ami tulajdonképpen a fertőzés első lépése. A hatás annál erősebb volt, minél nagyobb volt az áfonya koncentráció, azaz különösen a 100 %-os gyümölcslevek lehetnek védő hatásúak. ‘Egyre részletesebb képpel rendelkezünk az áfonyaléről, különösen a benne lévő tanninokról. A baktériumok antibiotikum-rezisztenciájának ismeretében ezek a felfedezések különösen fontosak lehetnek’ – mondta Camesano.
Forrás: www medipress.hu
Hozzászólás zárolva.