Mit együnk a várandóság előtt és alatt?
A folsav szedését például már a fogantatás előtt érdemes elkezdeni, hiszen segít a velőcső-záródási rendellenességek megelőzésében, valamint a szív- és vese fejlődési rendellenességek előfordulását is csökkenti. A mesterséges készítményeken kívül megtalálható a zöld növényekben és a káposztafélékben.
Étkezési útmutató kismamáknak
– A várandósság alatt átlagosan napi 300 kalóriával nő meg a kismama energiaigénye a korábbihoz képest. Ennek a bevitelét azonban sok esetben megakadályozza a terhesség első hónapjaiban jelentkező émelygés, hányinger, esetleg hányás. Ez vagy a nők hízástól való félelme gyakran akadálya a rendszeres táplálkozásnak. Holott a cél mindenképpen a változatos táplálkozás, ami minden szükséges tápanyagot tartalmaz. Az étkezések nagyobb részében megjelenhetnek a gabonák, legalább három-négy adag zöldség és gyümölcs, egészséges fehérjeforrások, mint a húsok, a halak, a tojás és a magvak, és napi szinten a tejtermékek is – ha nincs laktóz-intolerancia. Az élelmiszerekből ajánlatos az alacsony zsír- és cukortartalmúakat választani. – tanácsolja dr. Demjén László, az Oxygen Medical szülész-nőgyógyász szakorvosa.
A várandósoknak különösen fontos, hogy megfelelő mennyiségű vitamint és ásványi anyagot tartalmazzon a napi étrendjük. A nőgyógyásszal konzultálva hasznos lehet, ha magzatvédő- illetve terhességi vitaminokkal is kiegészítik a táplálkozásukat. A szakember abban is segíthet, hogy a vény nélkül- és a receptre kapható készítmények közül megtalálják a számukra legoptimálisabbat. A folsav szedését például már a fogantatás előtt érdemes elkezdeni, hiszen segít a velőcső-záródási rendellenességek megelőzésében, valamint a szív- és vese fejlődési rendellenességek előfordulását is csökkenti. A mesterséges készítményeken kívül megtalálható a zöld növényekben és a káposztafélékben. Ugyanakkor a kismamáknak az A-vitamin bevitelt mindenképpen táplálékkal kell megoldaniuk, mert túlzott mennyiségben májkárosító lehet. (Magzatvédő vitamin szedése mellett külön A-vitamin pótlás nem ajánlott.) Előanyaga, a béta-karotin erősíti a szöveteket, a sejtek, és szoptatáskor is szükséges a hormontermeléshez. Természetes forrásai a sárgarépa, a sütőtök, a zeller, a paradicsom, a cékla, a sárgadinnye, a csipkebogyó, a fokhagyma, a halolaj, a hering, a makréla és a máj.
forrás:www.oxygenmedical.hu
Hozzászólás zárolva.