Mit eszel?
Semmit. Halljuk napról napra az édi reklámot, és készítői nem is tudják, milyen bölcsek.
Semmit. Halljuk napról napra az édi reklámot, és készítői nem is tudják, milyen bölcsek. Még hatásosabb lenne, ha ama bizonyos termék helyett valóban semmit nem ennének a szereplők, mert abból sokkal kevesebb baj következne. A rövidtávú éhhalál ugyanis számos betegségtől óvna meg bennünket.
A múlt héten egyetlen napilapban öt cikket találtam az egészséges táplálkozás témakörében, és ebbe nem is számoltam bele az év nagy paprikabalhéját – lévén a vegyszeres paprika nem az egészséges táplálkozás talpköve. (És még csak február van!)
Hétfőn arról értesülhettünk, hogy az EU egységes élelmiszercímkézéssel törekszik segíteni a tudatos táplálkozást. Az Európai Fogyasztóvédelmi Szövetség azon van, hogy a vevő ne legyen átverve. Például ne öntse el a boldogság attól, hogy zsírszegény nyalókát fogyaszt.
Adalékanyagok, higiénia, E-számozás a címben, a cikk tudatja, hogy az EU-nak 40 zöldségre és gyümölcsre van kötelező minőségi előírása. Másnap derült ki, hogy a magyar magból Marokkóban termesztetett zöldpaprika vegyszertartalma ennek nem felel meg. Pontosabban, nem felelne meg, ha megvizsgálták volna az EU határán, de nem vizsgálták. Viszont a magyar növény-egészségügyi hatóságok mintegy véletlenül kiszúrták, ugyanis a szó szoros értelmében szúrópróbaszerűen végeztek vizsgálatot „eredményesen”. Mit találnának, ha rendszeresen vizsgálódnának?
Haladunk előre, pedig az adalékanyagokat, a színezékeket és egyéb rémisztő E-ket nem is részleteztük (gyakran, mint most is csak négy E-sorozatot emlegetnek, holott már hivatalosan is legalább kilenc létezik, de valójában még több, csak kíméletesek velünk), ezzel most mi is mi békén hagyjuk a k. olvasót.
Faragó Judit
Hozzászólás zárolva.