Müzlit reggelire
Bár az egészséges életmódnak egyre több elkötelezett híve van, az egészséges táplálkozást követők tábora nem bővül olyan mértékben, mint kellene.
Müzlit reggelire!
S itt lép(het)nek a képbe a müzlik és a gabonapelyhek. Számtalan változatban kaphatók, s igazán nem kell „elkészíteni” semmit. Egy kis tálba belezúdítjuk, tejet, vagy gyümölcs joghurtot teszünk rá, s máris kész egy tápláló – igaz nem túl kalóriadús (fogyókúrások figyelem!) – reggeli.
Az egyszerűség mellett a tápérték is a müzlik javára szól a reggelizésben.
A teljes kiőrlésű gabonákból (azaz, amelyek nem csupán a lisztes, hanem a csírás és korpás összetevőket is tartalmazzák) készült gabonapelyhek, illetve az egész magokat tartalmazó müzlik sokkal több B és E vitamint, ásványi anyagot, fehérjét és rostot tartalmaznak, mint a hagyományos lisztből készült termékek.
Miért előnyei vannak a teljes kiőrlésű gabonának szervezetünk számára?
1.) Csökkenhet az elhízás veszélye, hiszen a nagyobb rosttartalom miatt kevesebbel is jól lakhatunk. Ráadásul gélképző tulajdonsága miatt teltség érzetet kelt a gyomorban.
2.) Akár 20-25%-kal is csökkenhet a cukorbetegség kockázata, mert a táplálékkal bevitt cukor egyrészét megköti.
3.) Mivel megköti a bevitt koleszterin egy részét is, csökkenhet a vér koleszterin szintje, s így a szív- és érrendszeri betegségek veszélye.
4.) A bélrendszerben keletkező rákos megbetegedések kockázata a kutatások szerint mintegy 40%-kal kisebb azoknál, akik rendszeresen fogyasztanak cereáliákat, illetve teljes kiőrlésű gabonából készült termékeket.
Hozzászólás zárolva.