Facebook hozzászólás
8 542

AZ ŐSZ SZTÁRJA: A SÜTŐTÖK

Narancsos tökleves

Adjuk meg a kezdőlökést a tökös hétnek egy pillanatok alatt elkészíthető levessel.

Narancsos tökleves

Hozzávalók

  • kb. 2 kg tök (ebből lesz úgy 1.60 hámozva, kimagozva)
  • 1 nagy hagyma apróra vágva
  • 3 gerezd fokhagyma préselve
  • 1 l zöldségalap
  • 2 dl főzőtejszín
  • 2 ek olívaolaj
  • 1 narancs léeve és héja
  • 1 hüvelykujjnyi gyömbér hámozva és reszelve
  • 1/2 tk őrölt koriander
  • 1/2 tk kömény
  • 1/2 ek paprika
  • 1/2 tk kurkuma
  • 1/2 tk őrölt szerecsendió
  • 1/2 tk chili por
  • 3 ág friss kakukkfű
  • só, bors
Fűszeres tökleves Fotó: Pinterest
Fűszeres tökleves Fotó: Pinterest

Elkészítés 

Egy fazékban az olajon dinszteljük meg a hagymát. Adjuk hozzá a kockákra vágott tököt és kicsit pirítgassuk. Jöhet a fokhagyma, a gyömbér, ezzel is forgassuk át, végül mehet rá az összes fűszer és a narancs leve is. Pár perc kavargatás után öntsük fel az alaplével, adjuk hozzá a narancshéj felét, a kakukkfüvet, sót, borsot és fedő alatt pároljuk puhára. Amikor kész,  vegyük ki a kakukkfű ágakat és botmixerrel pürásítsük a levest. Ekkor jöhet hozzá a tejszín (picit hagyjunk meg belőle díszítéshez) és a narancshéj maradéka is. Ha úgy érzed, túl sűrű, mehet bele még egy kis alaplé, tej, vagy tejszín, de akár víz is. Tetejére locsoljunk egy kis tejszínt és/vagy tökmagolajat, pirított tökmagot, kakukkfüvet, chilipelyhet.

Tipp: Ha kihagyod belőle a tejszínt, ez egy nagyszerű vegán leves lehet! A magokat pedig ne dobd ki, szárítsd meg és pirísd le!



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

GASZTRO

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!