Facebook hozzászólás
526

ORVOSI FIGYELMEZTETÉS

Ne csak a koronavírus miatt figyeljünk a munkahelyi higiéniára!

Egyre többet foglalkozunk a koronavírus folyamatos terjedésével azzal, hogy óvintézkedéseket teszünk a munkahelyünkön is. Figyeljünk oda a higiénés szokásainkra annak érdekében, hogy ne fertőzzük meg egymást. Egyre több cég hoz rendkívüli rendelkezéseket a járvány megfékezésére, például kötelezően előírják az otthoni munkavégzést, korlátozzák a munkavállalók utazásait, illetve tömegrendezvényen való részvételét. Ám, ha nap mint nap bejárunk dolgozni egy közös irodába, akkor általánosságban is, de fertőző betegségek idején még inkább érdemes odafigyelni a higiéniára, mert a leggondosabban takarított munkahelyen is számtalan olyan baktériumforrással találkozunk, amelyekre nem is gondolnánk.

Közösen használt eszközök

Ha már a kezünkben van a fertőtlenítőkendő, és végeztünk a saját asztalunk rendbetételével, diszkréten törölgessük le a közösen használt berendezéseket, például a fénymásolót, a kaputelefont, az italautomata vagy a kávéfőző gép kapcsolóját is, amelyeken szintén elképesztően sok kórokozó található.

Koronavírus, Kép: centralhome.hu
Koronavírus, Kép: centralhome.hu

Kritikus pontok a mosdóban

„Nem lehet elégszer hangsúlyozni azt sem, hogy vécéhasználat után kezet kell mosni. Sajnos ezt sem mindenki tartja be, pedig nemcsak a mosdóhasználat után, hanem előtte is tanácsos kezet mosni, hiszen a legintimebb testrészeinkhez vagy az azzal érintkező ruhadarabjainkhoz nyúlunk ilyenkor. Bár egyre több helyen működik automatikus fertőtlenítés, a vécéülőkére inkább ne üljünk le, ha nem muszáj. Emellett a mosdóban a kórokozók gyűjtőhelye lehet még a vécéöblítő, a kilincs, a csap és szappanadagoló is, így azokat is rendszeresen fertőtleníteni, illetve cserélni szükséges – tette hozzá a Budai Egészségközpont szakembere.

Ebédszünet a konyhában

Legtöbbször az iroda teakonyhája ad helyet az ebédnek, ahol közösen használjuk a hűtőszekrényt az otthonról vagy a menzáról hozott étel tárolására, a vízmelegítőt, a mikrót, a mosogatót és az egyéb konyhai berendezéseket. Ezek fogantyúi, gombjai, valamint a mosogatószivacs és a törlőkendő szintén kórokozókkal lehetnek fertőzöttek, bármilyen gondosan végzik is a rutintisztítást a takarítók. Időnként, ajánlatos egy pár percet rászánni a leggyakrabban használt tárgyak áttörlésére, fertőtlenítésére. Lehetőség szerint használjunk saját bögrét, az evés előtti kézmosás pedig legyen természetes rutin.

Kórokozók a levegőben

A munkahelyek közös helyiségeiben maga a levegő is fertőzött lehet. Elég egyetlen olyan munkatárs, aki náthásan, betegen jön munkába, máris végig fertőzheti az egész részleget. Emellett egy rosszul karbantartott légkondicionáló is okozhat csoportos megbetegedést (gondoljunk csak a veszélyes legionárius betegségre). A munkáltató felelőssége, hogy rendszeresen tisztíttassa a klímaberendezést és ezáltal ne telepedjenek meg a különféle kórokozók a szűrőkben. A munkatársak pedig azzal tehetnek a legtöbbet, ha betegen otthon maradnak, az irodában pedig – különösen járványveszélyes időszakban – gyakori szellőztetéssel, légfrissítő, légfertőtlenítő spray használatával igyekeznek elkerülni a fertőzést.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!