Ne kérj jégkockát az italodba! Tele van kórokozókkal
2013 tavaszán a 12 éves New Tampa-i Jasmine Roberts kísérlete bizonyította, hogy a gyorséttermi jégkockagépeket bizony gyakrabban kellene tisztítani. Most a Daily Mail újság Angliában is megvizsgálta, hogy mennyire egészséges jeges üdítőt inni a McDonald’s-ban, a KFC-ben vagy a Burger Kingben. Az újság által végzett teszten tíz étteremből hat bukott meg.
A vizsgálat során az éttermek üdítőihez adagolt jég és a WC-csészék vizének tisztaságát vették górcső alá. Sok esetben kiderült, hogy utóbbi – a gyakori takarításnak köszönhetően – tisztább, mint az italokban úszó jégkockák.
Mint dr. Melody Greenwood, a Health Protection Agency – Egészségvédelmi Ügynökség – laborvezetője elmondta, sokan hiszik, hogy a jégben az alacsony hőmérséklet miatt nem élnek meg a kórokozók. Ez azonban pusztán illúzió, hiszen az E. coli baktérium például túléli a 0°Celsius-fok alatti hőfokot is. Az Escherichia coli jellemzően melegvérű állatok és az ember tápcsatornájának alsó szakaszában él, sok típusa ártalmatlan, de egyes fajtáik ételmérgezést okozhatnak.
Honnan származnak a kórokozók?
Egyes gyorséttermekben az ivóvízben található baktériumok mennyiségének kétszeresét mutatták ki az üdítőkhöz adott jégkockákból. Ennek két oka lehet: egyrészt a jégkockagépek ritkán történő tisztítása, másrészt az, hogy a gyorséttermekben dolgozó személyzet nem fordít kellő figyelmet a kézmosásra, illetve a szedőkanalak higiéniájára. A vizsgálatban részt vevő éttermek közül több vitatta a kapott eredményeket, többen pedig jelezték, hogy felülvizsgálják a jégkészítési folyamatokat, valamint a személyzet higiénés szokásait.
Forrás: www.balaicza.hu
Hozzászólás zárolva.