Nem mindegy, hogy mit iszunk
Világszerte az iskoláskorú gyerekek 60-90%-ának van legalább 1 szuvas foga, míg felnőttek esetében ez az arány már 100% – állítja az International Dairy Journalban most megjelent amerikai tanulmány.
A publikáció szerint azonban a tejben található bioaktív összetevők védelmet nyújtanak a népbetegségnek számító fogszuvasodás ellen. A tejben található ásványi anyagok közül a kalcium, foszfor, a tej vitaminjai közül pedig elsősorban a D-vitamin véd a fogak romlása ellen. Emellett a tej pH értéke sohasem csökken 5.5 alá, mely a fogzománc kioldódásához vezetne. Ezzel szemben a cukros üdítők és az egyéb cukrozott élelmiszerek épp ellenkező hatást váltanak ki és demineralizálják a fogzománcot, azaz kivonják a fogból az ásványi anyagokat. A tanulmány szakértői szerint a tejfogyasztás ezért kiemelten fontos gyermekkorban az egészséges fogak kialakulásához, felnőttkorban pedig azok megőrzéséhez.
Szuvas fogak világszerte
A fogszuvasodás világszerte az egyik leggyakoribb népbetegségnek számít, így Magyarországon is vezető szereppel bír: egy hazai vizsgálat alapján 10 évenként megkétszereződik a gyermek- és serdülőkori fogszuvasodások száma. Magyarországon, 12 éves korban a gyerekeknek általában már 4 rossz foga van. Míg a fogszuvasodás globálisan a gyerekek 60-90%-át, a felnőtteknek pedig 100%-át érinti, addig az Egyesült Államokban például a 2-4 év közötti gyerekek 20%-ának, a 6-8 évesek 50%-ának és a 15 év felettiek 60%-ának van legalább 1 szuvas foga. Az amerikai W. R. Aimutis és munkatársai tanulmánya szerint a fogszuvasodás gyakorisága, a táplálkozási szokások és dohányzás miatt tovább fog növekedni.
Mi az, amit iszol?
A tanulmány szerzői a fogszuvasodás első számú okozójaként nevezik meg a magas cukortartalmú ételeket és italokat, melyek nagymértékben csökkentik a száj pH értékét és a fogak ásványi anyag tartalmát. A tejfogyasztás során a pH érték sohasem csökken a kritikus 5.5 alá, mely a fogzománc kioldódásához vezetne. A tej és tejtermékek segítik fenntartani a szájban található szövetek egészséges pH egyensúlyát, ezáltal lassítva vagy megszüntetve a fogak ásványi anyag tartalmának vesztését.
Kalcium és foszfor optimális egyensúlya
Nem mindegy tehát, hogy mit iszunk. Az amerikai tanulmány ugyanis megállapítja, hogy a tejben és tejtermékekben található kalcium, foszfor, tejfehérje, a tejben található vitaminok közül pedig elsősorban a D-vitamin, csökkentik a fogszuvasodás kialakulásának kockázatát. A kalcium, a fogzománc építőanyagaként, a tejben, tejtermékekben van jelen olyan formában, hogy a leghatékonyabban felszívódhasson a szervezetben. Mivel a fogzománc mindennapi életünk során veszít ezekből az ásványi anyagokból, a veszteség pedig a fogak gyengüléséhez vezet, a fogak egészsége érdekében elő kell segíteni az elveszített ásványi anyagok visszaépülését.
Hozzászólás zárolva.