Facebook hozzászólás
208

Nem mindegy, hogy mit iszunk

Világszerte az iskoláskorú gyerekek 60-90%-ának van legalább 1 szuvas foga, míg felnőttek esetében ez az arány már 100% – állítja az International Dairy Journalban most megjelent amerikai tanulmány. 

A tejfehérje a fogak felépítésében és erősségük kialakításában játszik fontos szerepet. A D-vitamin a kalcium és foszfor felszívódását segíti, enélkül az ásványi anyagok nem tudnának beépülni a fogzománcba.

„A tejben azonos arányban van jelen a kalcium és foszfor, ami azért előnyös, mert a fogzománc is hasonló kalcium/foszfor aránnyal rendelkezik” – mondta Dr. Matos Lajos, a tanulmány ismertetője. „Csak a tej és tejtermékek képesek biztosítani az étrend kalcium/foszfor arányának egyensúlyát, mivel számos más táplálék több foszfort tartalmaz, mint kalciumot” – tette hozzá a szakember.

Hőkezelés hatása a tejre

„Sokan tévesen úgy vélik, hogy a boltban kapható dobozos tejek nem vagy kis mértékben tartalmazzák azokat a vitaminokat, amelyek szükségesek az erős csontozat és fogak kialakításában” – mondta Posztós Zsuzsanna, a Tetra Pak Hungária Zrt. marketingvezetője. „Ezzel szemben tény, hogy az UHT (ultra magas hőmérsékleten kezelt)tej tartalmazza mindazokat a vitaminokat, amelyek az egészséges táplálkozás szerves részét képzik” – tette hozzá a szakember.

Az egészséges táplálkozás fontos szerepet játszik a fogszuvasodás megelőzésében, nem helyettesíti azonban a megfelelő szájhigiéniát. Nagyon fontos a rendszeres, naponta legalább kétszeri fogmosási szokás kialakítása gyermekkorban és a rendszeres fogászati szűrővizsgálatokon való részvétel.





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

GASZTRO

PÉLDA-KÉP

1 / 258

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!