Facebook hozzászólás
404

Olívaolaj – a folyékony arany

Egyre többet használjuk itthon is és nem csak sütéshez, főzéshez nagyszerű. A szépségápolás kiváló alapanyaga, a szervezetünk számára fontos antioxidánsokat, vitaminokat tartalmaz. De vajon mennyit tudunk róla pontosan?

depositphotos.com
Nehéz a választás

Szakértők szerint az olívaolajnak annyiféle változata lehet a származási hely és a minőség tekintetében, akár a boroknak. A világ olívaolaj nagyhatalma a legutóbbi állás szerint Spanyolország,  több mint 300 millió olajfájával, melyek a Föld éves olívaolaj-mennyiségének több mint 40%-át adják. Ez átlagosan hét-nyolcszázezer tonna, jó években azonban megközelíti az egymillió-kétszázezer tonnát is. A teljes spanyol olívaolaj‑hozam több mint háromnegyede Andalúziából származik, azon belül is Jaén tartomány sajtolja a legtöbb olajat. Nemzetközi összehasonlításban Olaszország 20%‑kal a második helyen jár, Görögország 11%-kal a harmadik.
Minden olyan olívaolajat, amit hagyományos kisajtolással nyernek, „szűznek” neveznek. A minőségellenőrzést hivatásos kóstolók végzik, akik főként az olaj íze és savassága alapján rangsorolnak, ám a savasságának ebben az esetben nem a hétköznapi értelemben vett jelentéséről van itt szó. Ez a besorolás inkább a végig megfelelő körülmények között feldolgozott, egészséges termék garanciáját jelenti. A legjobb minőségű az extra szűz olívaolaj, amelyet gondosan válogatott bogyókból, a leszedésüket követő 24 órán belül sajtolnak. A sorban aztán a szűz, a finomított szűz fajták következnek, és létezik még az úgynevezett „sansa” olívaolaj is, mely a sajtolás során keletkező maradványokból készül, és oldószerrel nyerik ki a megmaradt olívamasszából. Ezek az olajok csak 1 %-ban tartalmaznak extra szűz olívaolajat, ez az oka, hogy ezekre a zsiradékokra egyáltalán használható az olívaolaj elnevezés. A silány minőségű, olcsó készítményt a mediterrán országokban nem igen forgalmazzák, de hazánkban sajnos sok vásárló pénzügyi okok miatt emellett dönt.

Még több cikk egészség témában:
Nem fogyókúra mégis fogyhatunk tőle

 





Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

STÍLUS

1 / 630

PÉLDA-KÉP

1 / 258

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!