Óvatosan a vörös húsokkal
Egy francia tanulmány szerint – melyet 150.000, 63 évnél fiatalabb személy 10 éves megfigyelése alapján készítettek – a vörös húsok túlzott fogyasztása megduplázza a vastagbél daganatok kockázatát.
Az élelmezéstudományi szakemberek és az orvosok nem győzik hangsúlyozni, hogy a felgyorsult, modern életvitel számtalan táplálkozási hibát okoz, melyek hosszabb-rövidebb idő alatt az egészségre komoly káros következményekkel járnak.
Még az oly ínyenc, és általában változatosan táplálkozó franciák körében is egyre markánsabb problémát okoz a helytelen táplálkozás. A sertéshús káros hatásai miatt előtérbe került a marhahús fogyasztása, melyben azonban ugyanúgy a – bizonyítottan káros – telített zsírsavak dominálnak. A kergemarhakór ugyan némileg visszavetette a marhahúsfogyasztást, ám még mindig nem elég fehér húsú szárnyast és halat iktatnak be az emberek mindennapi étrendjükbe. A francia tanulmány szerint a nőkre veszélyesebb – a vastagbél daganatok kialakulása szempontjából – a túlzott vörös hús fogyasztás.
Mindez persze nem azt jelenti, hogy teljesen iktassuk ki étkezésünkből a marhahúst, vagy a sertéshúst, csupán csökkentsük mennyiségét, helyettesítsük fehér húsokkal, vagy más fehérje hordozóval: tejtermékekkel, gabonafélékkel. Megjegyzendő, hogy a nálunk egyre népszerűbbé váló mangalica húsa telítetlen zsírsavakat tartalmaz, mely nem hogy káros, hanem éppen ellenkezőleg hasznos szervezetünknek.
A változatos, és kiegyensúlyozott táplálkozás egészségünk megőrzésének legfőbb alapja.
Lovas Katalin
Hozzászólás zárolva.