Piros vagy zöld – mi az egészségesebb?
A barna vagy a fehér tojás a jobb? Fehér kenyér vagy barna? Piros paprika vagy zöld? Az egész csak ízlés kérdése, vagy más is rejtőzik a színek mögött.
Kalifoniai paprika
Együtt a legszebb a három: sárga, piros és zöld paprika. Tápanyagok tekintetében mégis a piros színű a legjobb, ezeket ugyanis sokáig érlelik, így a lehető legtöbb vitamint raktározzák el. C-t, A-t, E-t és B6-ot is.
Csokoládé
Bár a sok zsír és cukor miatt hízlal a csoki, nem kell száműznünk táplálkozásunkból. A tanácsadók szerint heti 40 grammot nyugodtan elfogyaszthatunk, legalábbis ha jó minőségű édességet választunk. A kakaótartalom a lényeg, minél magasabb, annál egészségesebb, tehát minél sötétebb, annál jobb. A fehér fajtákban egyáltalán nincs kakaó, ezeket kerüljük.
Tojás
D, K és b12 vitamin mellett a tojás legfontosabb része a fehérje, ami – furcsa mód – a sárgájában raktározódik. Az emberek a sötétebb héjú tojáshoz vonzódnak inkább, pedig a testünk számára nincs különbség – mindekettő jó, csak a tyúk fajtájától függ a színe.
Alma
Az egyik legkedveltebb gyümölcsünk, igazi vitaminbomba, tökéletes nassolnivaló az étkezések között. A piros és a zöld fajták fej-fej mellett haladnak tápanyag tekintetében, de a pirosakban több a C vitamin. A piros héjért a ugyanaz az anyag felelős, ami a szőlőt vörössé teszi – ez pedig egészségesen tartja az ereket.
Kenyér
A fehér kenyér rajongói el kell keserítenünk, minél sötétebb egy kenyér, annál egészségesebb. Ez a „jó szénhidrátoknak" köszönhető, amit a sötét magvak nagy mennyiségben tartalmaznak. Segítik az emésztést és sokáig teltségérzetet adnak. Sok bennük a vitamin, az ásványi anyag, a nyomelem.
Hozzászólás zárolva.