Facebook hozzászólás
101

Rákot okozó tehéntej és a halálos ételkiegészítők?

Hetekig pirosló, öklömnyi nagyságú paradicsom, extra fehérjetartalmú szója, ellenállóbb burgonyanövény, mag nélküli mandarin… Amikor néhány éve divatba jöttek a génkezelt élelmiszerek, még nagy lelkesedéssel fogadtuk a „tökéletes” portékákat. Mára a kedv lelohadt, s sajnos már magunk sem tudjuk, melyik ételtől kellene óvakodnunk, ha el akarjuk kerüli a mellékhatásokat.Megtörtént esetek, melyek ráébresztenek a bio élelmiszerek fontosságára…

Merthogy vannak. Néhány évvel ezelőtt például hatalmas botrány robbant Amerikában egy adalékanyaggal kapcsolatban. A triptofán nevű aminosav, mely a botrány főszereplőjévé vált, létfontosságú a szervezetünk számára, megtalálható például a tejtermékekben, halakban, szárnyasokban, s gyakran használják ételkiegészítőként is.

Az olcsóbb előállítás kedvéért genetikailag módosítottak bizonyos baktériumokat, hogy azok több triptofánt termeljenek. Az ilyen eljárással készült termékeket piacra dobták, majd gyorsan visszavonták, mert 2-3 hónap alatt 37 ember halálát okozta, további ötezer ember megbetegedett tőle, közülük 1500-an maradandóan lebénultak.

A másik esetben a gyanútlan vásárlók hormonkezelt tehenek tejétől betegedtek meg. Éveken át itták az amerikai gyerekek a tejtermelésfokzóval "felturbózott" állatok tejét.

Aztán 1998. áprilisában kanadai kutatók nyilvánosságra hozták: az rBGH-val (rekombináns Bovine Growth Hormone) kezelt tehenek teje a laboratóriumi patkányok 30 százalékánál rákot okozott. Az esetet persze óriási felháborodás követte.

És mi ahelyzet a romolhatatlan paradicsommal? Hogy ne kelljen a puhuló, horpadt, rothadó paradicsom látványától szenvednünk, a génmódosított termékek gyártói kezelésbe vették ezt a növényt is.

Egy gén megváltoztatásával kiütötték azt az enzimjét, mely a paradicsom puhulásáért felel. Ám a belső folyamatok összetettebbek egyetlen enzimnél, így aztán a paradicsom, mely külsőre valóban szépen néz ki, folyamatosan és "láthatatlanul rothad": tápértéke hanyatlik, az íze romlik.

Így letérve a természet ösvényéről ne csodálkozzunk azon, hogy az egyik legelterjedtebb civilizációs betegség az allergia. Szervezetünk túlérzékenységgel reagál, tiltakozik az ellen a sok, számára befogadhatatlan szer ellen, amit nap mint nap a testünkbe juttatunk anélkül, hogy tudnánk, pontosan milyen következményekkel is jár mindez.

A lapunkban megjelent egészségügyi cikkek tájékoztató jellegűek, azok nem helyettesítik a szakorvossal való konzultációt.



Facebook hozzászólás
További cikkek

Hozzászólás zárolva.

KUL-TOUR

1 / 158

ÉLET-MÓD

Kedves Olvasónk!
Ha érdekli ez a téma, és szeretne heti hírlevelet kapni a témában, vagy értesítést a megjelent új cikkekről, kérjük, adja meg nevét és e-mail címét!