Rost-toplista
Az egyik egyszerű megoldás lehet, ha minden „fehéret” lecserélünk „barnára”: ne vásároljunk fehér kenyeret, fehér rizst vagy lisztet, hanem teljes kiőrlésű gabonából készült kenyeret és lisztet, illetőleg kizárólag barna rizst fogyasszunk.
4. Kukorica. A csöves kukorica darabja például 5 gramm rostot tartalmaz. Miért ne enne meg belőle kettőt egy nap? És már meg is van a napi rostadag fele!
5. Bogyós gyümölcsök. Egy csésze eperrel 3 gramm rostot vehet magához, fél csészényi málnával pedig több, mint 4 grammot.
6. Burgonya. A „rostversenyben” élen jár. Átlagosan 5 gramm rost nyerhető egy közepesen főtt burgonyaszemből.
7. Füge. A füge és más szárított gyümölcsök magas rosttartalmúak. 3 szárított füge egyenlő 10 gramm rosttal, míg a többi szárított gyümölcs hasonló mennyisége kevesebbel, de mindegyiknek ajánlatos a fogyasztása.
8. Brokkoli. 1 csésze főtt brokkoli 7 gramm rostot tartalmaz. Köretnek is kiváló, bár még nem eléggé elterjedt.
9. Zab. Egy adag zabkásában 7 grammnál nagyobb mennyiségű rost található. Ajánlatos reggelire a zabpehely fogyasztása is.
10. Alma. Egy átlagos nagyságú alma 4 gramm rostot tartalmaz, pektin (nem cukorszerű poliszacharid) formájában. Fontos, hogy étrendjében többféle rost szerepeljen, így napi egy alma elfogyasztása hozzájárul e cél eléréséhez.
Hozzászólás zárolva.