Segíti az emésztést, zsírszegény és még finom is? Ide vele!
Segítik az emésztést, alacsony a zsírtartalmuk, húspótlóként is fogyaszthatók és könnyen felhasználhatók: a hüvelyes növényekben – mint a zöldbab, a szárazbab vagy a zöldborsó – megtalálható tápanyagok a téli időszakban különösen fontosak szervezetünk számára.
Aki tudatosan étkezik, az bizonyára tudja, hogy a téli szezonban az üzletekben kapható trópusi gyümölcsök ugyan vitaminban gazdagok, azonban nem pótolják teljes mértékben a szervezetünk számára fontos tápanyagokat. Éppen ezért a hüvelyes zöldségek fogyasztása a hideg időszakban különösen ajánlott, hiszen számos előnyös tulajdonságuk van, még a depresszió ellen is javasolt a fogyasztásuk! Bajor Zsuzsanna, az Ízek és Érzések magazin dietetikus szakértője szerint, felhasználásuk is sokrétű: levesekhez, főzelékekhez, egytálételekhez vagy köretként is tálalhatók.
A hüvelyesek közül nálunk talán a zöldborsó és a zöldbab a legközkedveltebb, a zöldborsó, főképp a cukortartalmának köszönhető édes íze miatt kedvelt csemege a gyermekek számára is. Forrása a B1-, B2-vitaminnak, biotinnak, valamint az antioxidáns hatású karotinnak, a C- és az E-vitaminnak. Az ásványi anyagok közül foszfort, magnéziumot, vasat, cinket és káliumot tartalmaz nagyobb mennyiségben. Jelentős a fehérje-, szénhidrát- és rosttartalmuk. Miután nem magas a glikémiás indexe, nem okoz hirtelen vércukorszint emelkedést. Fogyasztása kifejezetten előnyös cukorbetegek és inzulinrezisztenciások számára.
„A B-vitaminoknak és triptofán (aminosav) tartalmának köszönhetően depressziósok diétájának is fontos alkotója lehet. Konzerv- és fagyasztott formában egész évben kapható. Többnyire a legfinomabb, zsenge szemek tartósítják, így igen ízletes ételek készíthetők belőle. És itt oszlatnám el a tévhitet: a zöldborsó konzervváltozata bizony egészséges! Nemcsak finom és zamatos, de ezt is hőkezeléssel, tartósítószerek nélkül teszik évekig eltarthatóvá a Bonduelle gyáraiban, csakúgy, mint a többi terméküket” – mondta el a szakember. – A zöldbab, amelynek szintén van könnyen felhasználható konzervváltozata, kevesebb fehérjét és szénhidrátot, ezáltal kevesebb kalóriát is tartalmaz, mint a többi hüvelyes, viszont gazdag rostokban, ezért kiválóan laktat. Jó karotin-, B1-, B2-vitamin, valamint folsavforrás. Tartalmaz káliumot, vasat és magnéziumot is. A zöldbab fogyasztása kifejezetten javasolt fogyókúra, cukorbetegség és inzulinrezisztencia esetén” – tette hozzá Bajor Zsuzsanna.
A hüvelyes növények közül a szárazbabot, a lencsét és a csicseriborsót is érdemes rendszeresen fogyasztani: ezek nemcsak a vegetáriánusok számára jelentik a hús egyik jó alternatíváját, de télen is elérhető konzervváltozatuk a gyors és finom ételek elkészítését is garantálja, hiszen nem kell órákat tölteni a konyhában a bab- vagy éppen borsófejtéssel.
Forrás: Bonduelle
Hozzászólás zárolva.